1.500.000 euro, investitia unei ferme pentru confortul gainilor. Romania isi schimba micul dejun
Razbunarea gainilor chinuite zi lumina si puse sa produca pe banda rulanta i-a ajuns in sfarsit pe fermierii lacomi. Curand vom gasi in magazine oua de calitate mai buna de la pasari tinute in custi ceva mai spatioase.
Cel putin aceasta este intentia comisarilor europeni care au anuntat clar ca toate bateriile vechi in care erau inghesuite mii de oratanii vor disparea fara exceptie si fara amanari.
Desi legea europeana era cunoscuta de mult si de producatorii romani, nu toti s-au grabit sa o respecte. Daca nu accepta schimbarea, vor iesi din afaceri cu forta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ideal ar fi sa produca toti oua cu galbenusul ca soarele. Doar ca este imposibil daca vrei sa castigi mult si repede.
Asa se face ca 65% dintre gainile din Romania traiesc libere la sol, iar 30% isi duc toata viata in niste custi meschine. Desi eficiente economic, femierii care le tin asa promoveaza cruzimea, spun comisarii europeni.
In plus, precizeaza ei, pasarile fiind stresate dau oua slabe calitativ. Producatorii care inca folosesc bateriile contesta aceste teorii.
Doar ca pentru cei care vand aceste oua de tip 3, culese din cotete clasice, nu mai e cale de intors.
Dupa 1 ianuarie 2012, conform legislatiei europene, custile vechi, in care muncitoarele din specia Gallus Gallus stau inghesuite, nu au cuibar, locuri de joaca si spatii pentru odihna, vor fi interzise.
Sunt acceptate in continuare bateriile imbunatatite, in care pentru fiecare gaina e alocat un spatiu de 750 cm2.
Pentru confort sporit, numai intr-o ferma s-a investit un milion si jumatate de euro.
Inspectorii sanitari vor imparti amenzi pentru cei care nu se aliniaza noii legi. Cuantumul este inca incert, dar in unele tari deja s-a decis: 20.000 de euro pentru fermele care nu produc oua "fericite".