Cantinele sociale, mult prea scumpe pentru persoanele cărora le sunt destinate

Dată publicare: 15-11-2017 17:04
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Tot mai mulți oameni săraci și bolnavi nu își mai permit să mănânce la cantinele sociale ale primăriei, deși acestea le sunt destinate!

De vină este baremul stabilit oficial: oamenii nu se mai încadrează pentru acest ajutor din cauza nivelului minim garantat: de 142 de lei. Cifra a rămas neschimbată de 3 ani, deși între timp veniturile au mai crescut. În București de pildă, numărul persoanelor care beneficiau de o masă caldă de la stat s-a înjumătățit în ultimii doi ani.

Petre Melesteu are 37 de ani și este încadrat în gradul I de handicap. Supraviețuiește cu 272 de lei lunar, din care își plătește cheltuielile și medicamentele. Așa că nu și-ar putea permite să mai plătească 60 de lei la cantină socială.

Dacă în urmă cu doi ani- 3000 de persoane beneficiau de o masă gratuită sau mai ieftină de la Direcția de Asistență Socială București, astăzi doar 1200 mai sunt beneficiari. Dintre ei, 1000 primesc gratuit mâncare, în timp ce 200 plătesc 30% din veniturile lunare pentru a primi o masă caldă. Iar dosarele pentru a beneficia de acest ajutor sunt extrem de stufoase.

La cantina socială Grivița, de pildă, în urmă cu doi ani 800 de oameni primeau o masă caldă. Astăzi mai sunt doar 300. Și nu pentru că s-au îmbogățit.

Bălan Alina, coordonator cantină socială: ''La o pensie de 270 de lei este greu să plătești aproximativ 60 de lei la cantină, sunt bătrâni care au întreținere, o lumina plus medicamente și nu le rămâne nimic. Cheltuielile sunt mai mari. Nu-și permit, deoarece veniturile sunt foarte mici, în cazul în care sunt nevoiți să plătească 30% depășesc venitul minim garantat, atunci din suma pe care o au e greu să plătești suma.”

Astfel chiar dacă meniurile au fost îmbogățite, oamenii fac mari eforturi pentru a beneficia de ele.

Beneficiar: ''Noi plătim am ajuns să plătim 600 de lei lunar la 6 porții''

Inspector: ''Le facem meniurile să fie și caloric și diversificate.”

Reporter: Ce fac oamenii care nu și mai permit să vină la cantină că au cheltuieli mari? 

Inspector: Greu de imaginat ce pot să mănânce.

Oamenii își primesc porțiile de mâncare de trei ori pe săptămână, iar cei care nu au decât venitul minim garantat- muncesc în folosesul comunității pentru a primi această hrană.


VIDEO PROTVPLUS.RO