Cantinele sociale, mult prea scumpe pentru persoanele cărora le sunt destinate
Tot mai mulți oameni săraci și bolnavi nu își mai permit să mănânce la cantinele sociale ale primăriei, deși acestea le sunt destinate!
De vină este baremul stabilit oficial: oamenii nu se mai încadrează pentru acest ajutor din cauza nivelului minim garantat: de 142 de lei. Cifra a rămas neschimbată de 3 ani, deși între timp veniturile au mai crescut. În București de pildă, numărul persoanelor care beneficiau de o masă caldă de la stat s-a înjumătățit în ultimii doi ani.
Petre Melesteu are 37 de ani și este încadrat în gradul I de handicap. Supraviețuiește cu 272 de lei lunar, din care își plătește cheltuielile și medicamentele. Așa că nu și-ar putea permite să mai plătească 60 de lei la cantină socială.
Dacă în urmă cu doi ani- 3000 de persoane beneficiau de o masă gratuită sau mai ieftină de la Direcția de Asistență Socială București, astăzi doar 1200 mai sunt beneficiari. Dintre ei, 1000 primesc gratuit mâncare, în timp ce 200 plătesc 30% din veniturile lunare pentru a primi o masă caldă. Iar dosarele pentru a beneficia de acest ajutor sunt extrem de stufoase.
La cantina socială Grivița, de pildă, în urmă cu doi ani 800 de oameni primeau o masă caldă. Astăzi mai sunt doar 300. Și nu pentru că s-au îmbogățit.
Bălan Alina, coordonator cantină socială: ''La o pensie de 270 de lei este greu să plătești aproximativ 60 de lei la cantină, sunt bătrâni care au întreținere, o lumina plus medicamente și nu le rămâne nimic. Cheltuielile sunt mai mari. Nu-și permit, deoarece veniturile sunt foarte mici, în cazul în care sunt nevoiți să plătească 30% depășesc venitul minim garantat, atunci din suma pe care o au e greu să plătești suma.”
Astfel chiar dacă meniurile au fost îmbogățite, oamenii fac mari eforturi pentru a beneficia de ele.
Beneficiar: ''Noi plătim am ajuns să plătim 600 de lei lunar la 6 porții''
Inspector: ''Le facem meniurile să fie și caloric și diversificate.”
Reporter: Ce fac oamenii care nu și mai permit să vină la cantină că au cheltuieli mari?
Inspector: Greu de imaginat ce pot să mănânce.
Oamenii își primesc porțiile de mâncare de trei ori pe săptămână, iar cei care nu au decât venitul minim garantat- muncesc în folosesul comunității pentru a primi această hrană.
Sursa: Pro TV
Etichete: pensie, ajutor, saracie, scump, cantine, oameni saraci,
Dată publicare:
15-11-2017 17:04