Jumătate dintre studenţii români abandonează înainte de absolvire. "Când nu ai ce mânca, nu îţi pasă de diplomă"

Dată publicare: 20-10-2017 18:32
Dată actualizare: 29-10-2017 21:20


Abandonul universitar atinge cote alarmante în România. Apăsaţi de sărăcie şi neîncrezători că îşi vor găsi un loc de muncă, aproape jumătate dintre tinerii care intră la o facultate renunţă la ea.

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, 35 până la 50 la sută dintre cei înscrişi reuşesc să ajungă până la momentul absolvirii. La facultăţile de trei ani plus unul de master, de pildă, aproape unul din doi studenţi abandonează după un timp, cursurile. Unii se tem că nu-şi vor găsi o slujba când vor termină, alţii nu se adaptează la viaţă într-un oraş mare.

Larisa, studentă Facultatea de Psihologie: "Sunt mulţi care renunţă în anul 2 când pe lângă problemele financiare mai apare o cantitate în plus de materie, mai mult de învăţat, când nu ai ce mânca, sau te gândeşti că mâine nu ai ce mânca, cred că te gândeşti că mai bine te duci acasă decât cu o diplomă în plus."

Pe Vlad l-a copleşit oraşul. După un semestru de greutăţi financiare şi frământări era hotărât să renunţe la studii. Dar prietenii i-au dat încredere şi l-au convins să continue. "Foarte multă lume! Faţă de Raducaneni, unde suntem 3000 de oameni, şi aşa nu ne adunăm toţi odată decât duminicile şi la târguri. În prima săptămâna eram copleşit"

Şi Marta a fost la un pas să renunţe la facultate. Venită din mediul rural a avut mari dificultăţi să se adapteze. Însă o bursă primită din Germania a încurajat-o să meargă mai departe.

"Am fost plecată în afară cu o bursă Erasmus şi cumva de când m-am întors simt nevoia să mă implic mai mult şi poate să ajut şi eu pe cineva la rândul meu, acolo am avut parte de foarte mult suport şi cumva vreau să ofer şi eu acelaşi lucru."

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a investit anul acesta, în cadrul unor programe europene, peste jumătate de milion de euro, fonduri proprii şi de la Banca Mondială, pentru a scădea rată abandonului universitar.

Mihaela Onofrei, profesor Universitatatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi: "Acest fenomen se întâmplă cu precădere la boboci, la studenţii de anul 1. Toate universităţile din România sunt interesate de acest subiect."

Într-un studiu la nivel european, România ocupă un îngrijorător loc 3 în topul ţărilor cu abandon şcolar ridicat, fiind devansată doar de Spania şi Malta. La polul opus, se află Croaţia, Lituania, Slovenia şi Polonia.


VIDEO PROTVPLUS.RO