CAMERA ASCUNSA: Pepenii de Dabuleni isi pierd renumele din cauza "falsurilor". Cum faceti diferenta
Dulci si zemosi, pepenii de Dabuleni nu ii vor umple de bani pe cei, care din tata-n fiu, se ocupa de cultivarea lor. Samsarii stiu ca romanii au prins drag de acest soi si, desi se dau "producatori din Dolj", vand fructe aduse din alte tari.
Asa se face ca multi cumpratori se declara in final dezamagiti de gust, iar celebrul soi de lubenite are de suferit.
Un agricultor are o experienta de 20 de ani in cultivarea pepenilor verzi, tocmai in patria lor - la Dabuleni. Este bucuros ca prima productie se arata cu adevarat de exceptie. Pepenii sunt mari, dulci ca mierea, iar recolta pare sa fie mult mai buna decat a celorlalti cultivatori. Secretul sta in munca pana la epuizare si in semintele de calitate. In plus, campurile cu pepeni trebuie pazite zi si noapte.
''Munca e cea mai importanta. Este investitia mare si daca eu am pepenele mai mare si mai frumos este pentru ca in permanenta ma ocup de ei", declara Radu Creaca.
Si totusi profitul se lasa asteptat. Din cauza importurilor masive, oamenii isi vand marfa la un pret foarte mic - 80 de bani kilogramul.
Cum faci diferenta intre pepenele de Dabuleni si cel strain? Pepenele de Grecia are dungile mai albe, in timp ce pepenele de Dabuleni este mai negru si mai lucios.
Adevaratii pepeni de Dabuleni abia de acum inainte vor ajunge pe pietele din Roman, Bucuresti, Cluj si Craiova, asa ca nu va lasati pacaliti. Lubenitele scoase la vanzare de samsari sunt aduse din Grecia si Turcia si au preturi mai mari.