Lovitura pentru pepenii de Dabuleni. Ce probleme are marca principala de pepeni din Romania
Dupa zaibarul de Bailesti, a venit si randul pepenilor de Dabuleni sa devina un brand national. Pietele din toata tara sunt invadate acum de lubenitze mari si zemoase, cultivate chipurile toate in faimoasa localitate din Dolj.
Unii producatori, desi vin cu marfa, din alte parti, profita de reclama, deja facuta, si isi mint clientii. Ca sa scape de concurenta neloiala, oltenii s-au strins intr-o asociatie, care sa le apere drepturile.
Din aceasta vara, 180 de olteni s-au saturat ca mandria lor sa fie furata de samsarii din piete, asa ca au marca inregistrata:
"Dabuleni - casa pepenilor verzi". Atat in piete, cat si in hipermarketuri, fructele care fac deliciul unei veri fierbinti se pot vinde sub aceasta denumire, doar cu certificat.
"Am vrut sa individualizam produsele cu aceste etichete care se pot lipi pe fruct. E recunoscut ca marca inregistrata si trebuie sa fie si peste hotare", spune Ioan Florea Diaconu, presedinte Asociatia "Casa pepenilor verzi".
Negustorii se falesc cu pepenii de Dabuleni, chiar daca semintele nici vorba sa fie romanesti, ci sunt importate din Grecia sau Turcia. Practic, de Dabuleni este doar pamantul in care cresc.
"Suntem cei mai vestiti si mai buni de aici din zona. Sunt tata pepenilor verzi", spune Stelu Parvuletu, producator.
"Sunt multi negustori care au lubenitele cumparate, chiar aduse din afara si le dau la piata ca si cum ar fi de aici.", a declarat Alin Moraru, un producator:
La Timisoara de exemplu, intr-o piata plina de pepeni de Dabuleni le cerem actele vanzatorilor. Lubenitele sint, insa, de la Calarasi.
"Pai odata ce am acest act eliberat de comuna Calarasi, cand vine si ne intreaba de unde ai, spunem ca de la Dabuleni.", spune Popa Petre, producator.
Ca acest domn sunt zeci de producatori, inclusiv in Capitala. Asa ca, de acum inainte, controalele vor fi mult mai riguroase.
"Trebuie sa lasam o copie de pe certificatul de producator la administratia pietei si o copie sa fie la sofer, ca il opreste politia si il controleaza la acte'', spune un producator.
Din bostanarie, pretul pepenelui pleaca de la 6 bani pe kilogram, iar in piata ajunge la un leu. De anul viitor, oltenii vor sa impuna ei un anumit pret, pentru marca lor.