Pepenii de la Dabuleni incep sa-si piarda gustul specific. Taranii importa seminte din Grecia


Ultimul update: Miercuri 10 Octombrie 2012 01:54
Data publicarii: Joi 21 Iunie 2012 18:23
Categorie: Stiri Sociale

Daca le-ati dus dorul pepenilor de la Dabuleni, o zona renumita din sudul Olteniei, sa stiti ca au aparut deja pe tarabe.

Dar, anul acesta sub coaja lor se ascunde un mic secret: nu mai sunt 100% romanesti.

Taranii s-au gandit ca semintele din Grecia sunt mai de soi si le-au cultivat pe pamanturile lor.

Insa au primit o lovitura sub centura, chiar de la greci. Pepenii lor au ajuns de mult la noi si au cam acelasi pret: intre un 1 leu si 2 lei/kg.

O fi o splendoare, dar bucata aceasta zemoasa nu mai are chiar gustul romanesc pe care-l stim cu totii. A imprumutat ceva si de la greci, pentru ca samanta de acolo vine.

Eugen Staicu este unul dintre producatorii de vaza din Dabuleni. Are 3 hectare in care a investit aproximativ 50.000 de lei si spera sa culeaga 100 de tone. Insa, la 1 leu kilogramul, nu prea e rentabil.

Ca sa reziste pe piata, cei mai multi producatori s-au gandit sa renunte la samanta romaneasca, din care ieseau celebrii pepeni din Dabuleni. Si asta pentru ca-n anii trecuti n-au prea rezistat pe tarabe.

De cealalta parte, intermediarii care cumpara cantitati mari sustin ca nu pot oferi un pret mai bun taranilor, pentru ca pepenii lor s-au copt fortat.

A plouat mult, apoi caldurile au venit brusc. In plus, concurenta pepenilor din Grecia sau Turcia nu este nici ea de neglijat.

Sezonul pepenilor de Dabuleni dureaza aproximativ 2 luni. De obicei, acestia sunt primii pepeni romanesti care apar pe piata, apoi vin cei din Dobrogea si Baragan, iar preturile ajung, spre sfarsitul verii la doar cativa bani pe kilogram.

 

Tags: pepeni, dabuleni,

Nu va faceti iluzii in privinta produselor romanesti de la piata. Comerciantii ne mint
Ferme care produc mult si eficient sau simpli tarani care produc sanatos. De la cine bei lapte?
Vremea distruge 50% din fructele romanesti. Ce sanse mai avem sa gustam ciresele si caisele noastre
VIDEO PROTVPLUS.RO