Pepenii de la Dabuleni incep sa-si piarda gustul specific. Taranii importa seminte din Grecia
Daca le-ati dus dorul pepenilor de la Dabuleni, o zona renumita din sudul Olteniei, sa stiti ca au aparut deja pe tarabe.
Dar, anul acesta sub coaja lor se ascunde un mic secret: nu mai sunt 100% romanesti.
Taranii s-au gandit ca semintele din Grecia sunt mai de soi si le-au cultivat pe pamanturile lor.
Insa au primit o lovitura sub centura, chiar de la greci. Pepenii lor au ajuns de mult la noi si au cam acelasi pret: intre un 1 leu si 2 lei/kg.
O fi o splendoare, dar bucata aceasta zemoasa nu mai are chiar gustul romanesc pe care-l stim cu totii. A imprumutat ceva si de la greci, pentru ca samanta de acolo vine.
Eugen Staicu este unul dintre producatorii de vaza din Dabuleni. Are 3 hectare in care a investit aproximativ 50.000 de lei si spera sa culeaga 100 de tone. Insa, la 1 leu kilogramul, nu prea e rentabil.
Ca sa reziste pe piata, cei mai multi producatori s-au gandit sa renunte la samanta romaneasca, din care ieseau celebrii pepeni din Dabuleni. Si asta pentru ca-n anii trecuti n-au prea rezistat pe tarabe.
De cealalta parte, intermediarii care cumpara cantitati mari sustin ca nu pot oferi un pret mai bun taranilor, pentru ca pepenii lor s-au copt fortat.
A plouat mult, apoi caldurile au venit brusc. In plus, concurenta pepenilor din Grecia sau Turcia nu este nici ea de neglijat.