CAMERA ASCUNSA.Resturante pe litoral, prinse cu dorada "vopsita".De ce nu au peste romanesc in meniu

05-08-2011 19:15


Multi dintre turistii ajunsi in vacanta pe litoral isi reamintesc faimoasa vorba "nicio masa fara peste" si pornesc intr-o misiune aproape imposibila.

Incearca sa gaseasca un restaurant cu specific pescaresc, unde sa guste specii abia descarcate din barcile romanilor. Un material filmat cu camera ascunsa demonstreaza ca, daca poftiti asa ceva, ar trebui sa va documentati inainte. Ospatarii vand orice ca fiind din Marea Neagra. In realitate, este o alta... mancare de peste.

Reporterii ProTV au cautat preparate cu dorada. O specie de mare, dar nu de la noi, ci din Mediterana si Egee. Au gasit-o in meniul unui restaurant din zona Cazino Mamaia, care se lauda ca are produse traditionale romanesti. Cat despre dorada, garanteaza ca de abia a fost scoasa din apele Marii Negre.

Dar specialistii romani de la Institutul de Cercetari Marine stiu cel mai bine.

"Nu exista specia dorada in Marea Neagra, ci doar in Mediterana si Egee. Daca totusi vreti sa mancati un preparat din peste prins in Marea Neagra, atunci mergeti la cherhanale. Aici veti gasi lufar, chefal, stavrid, hamsie si calcan", a dezvaluit Simion Nicolaev, directorul IRCDM.

La randul lor proprietarii de terase spun ca nu pot tine in meniuri produse din peste prinse in Marea Neagra pentru ca nu au furnizori.

Hamsia prinsa in largul marii, la Sulina, ramane la Sulina. Cantitatea nu este suficient de mare incat sa ajunga in magazine si restaurante.

In plus, spun ei, taxele si impozitele sunt uriase si nu isi pot sustine afacerea. Asa ca nu e de mirare ca pe litoral cu greu gasesti cateva cherhanale bune.

O parte dintre turistii romani si-au invatat lectia: daca vor mancaruri delicioase din peste proaspat, trec granita in Bulgaria.

VIDEO PROTVPLUS.RO