Cadelnita electronica si altarul cu telecomanda. Cum au reactionat enoriasii Catedralei din Jibou la tehnologie

×
Codul embed a fost copiat

Preotul Catedralei din Jibou, Salaj, a decis sa includa lacasul de cult in era tehnologiei, asa ca foloseste o cadelnita electronica, prevazuta cu leduri, deschide usile altarului cu telecomanda si a programat ca la ora exacta sa bata clopotele.

Mai mult, vrea sa afiseze pe un panou electronic versurile cantarilor religioase. E convins ca asa enoriasii vor urmari slujbele cu mai multa implicare. Unii s-au aratat intrigati de aceste inovatii, altii le-au considerat binevenite.

Preotul pasionat de tehnologie i-a cerut unui student de la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Cluj sa construiasca o cadelnita mai speciala:

CRISTIAN BODEA, inventator: "Am realizat o cadelnita electronica, care are la baza un circuit electronic care comanda incalzirea, respectiv racirea unei rezistente pe care se aseaza tamaia".

Episcopia Salajului a privit insa cu rezerva inovatiile aduse de preot in biserica. Reprezentantii episcopiei sustin insa ca nu il vor impedica pe parinte sa foloseasca tehnologia in lacasul sfant.

Citește și
preot
Preotul care nu ii impartaseste pe credinciosii care au card de sanatate. Cum a intrat acesta in conflict cu conducerea BOR

Claudiu Nechita, purtator de cuvant Episcopia Salaj: "Sunt lucruri care tin de implicarea omului in cautarea lui Dumnezeu, nu poti sa lasi tehnologia singura sa il caute pe Dumnezeu si trebuie sa te implici ".

Preotul i-a cerut tanarului care i-a facut cadelnita moderna, sa construiasca si un sistem automat pentru usile de la altar. La inceput, credinciosii s-au aratat reticenti.

Catedrala din Jibou are si incalzire prin pardoseala si este dotata si cu niste clopote electronice, programate sa bata la inceputul slujbelor si la evenimente speciale.

DAN DREGAN, Protopop Protopopiatul Orthodox Roman Jibou:
"Biserica nu este impotriva tehnologiei, noi adaptam tot ceea ce progresul realizeaza, suntem in pas cu moda."

"A fost un soc oarecum, ceva nou pentru ca nu mai vazusem, nu am mai auzit, dar a fost impresionant, ne-am obisnuit", a spus o enoriasa.

Acelasi preot vrea sa aiba in Biserica si un panou cu afisaj electronic care sa arate versurile cantarilor de la slujbe. Dealtfel, Mitropolia Clujului ii incurajeaza pe preoti sa foloseasca Internetul pentru a-i apropia pe tineri de biserica. Si nu are nimic impotriva comunicarii pe Facebook dintre duhovnici si enoriasi.

Citește și...
Metoda inedita prin care un preot budist vrea sa atraga tinerii spre credinta.
Metoda inedita prin care un preot budist vrea sa atraga tinerii spre credinta. "Unii spun ca slujba trebuie sa fie serioasa"

Intr-un mic templu din Japonia, un preot isi foloseste abilitătile de DJ pentru a-si atinge scopul. 

Preotul care nu ii impartaseste pe credinciosii care au card de sanatate. Cum a intrat acesta in conflict cu conducerea BOR
Preotul care nu ii impartaseste pe credinciosii care au card de sanatate. Cum a intrat acesta in conflict cu conducerea BOR

Preotul Ioan Ungureanu, de la Schitul Oraseni, caruia superiorii i-au interzis sa mai tina slujbe deoarece refuza sa-l pomeneasca pe Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, i-a suparat si pe o parte dintre credinciosi.

Romania are peste 3 milioane de consumatori de alcool inraiti, dar statul nu ia nicio masura:
Romania are peste 3 milioane de consumatori de alcool inraiti, dar statul nu ia nicio masura: "N-am vazut alcoolic fericit!"

Alcoolismul este cea mai netratata boala din Romania, iar asta in conditiile in care, oficial, sunt peste 3 milioane de consumatori inraiti in tara noastra. Si 3 sferturi din cazurile de violenta raportate....au la baza bautura.

Recomandări
Vreme severă în România. Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene, blocate din cauza zăpezii
Vreme severă în România. Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene, blocate din cauza zăpezii

Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Medvedev critică încercările Occidentului de a
Medvedev critică încercările Occidentului de a "preveni" al Treilea Război Mondial prin înarmarea Kievului

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, a reacționat vehement la afirmațiile surprinzătoare făcute de ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.

Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO
Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO

În timp ce Germania și SUA au anunțat că intenționează să trimită tancuri Leopard și Abrams către forțele lui Volodimir Zelenski, Rusia a dezvăluit o nouă armă terifiantă pe care o numește "robot ucigaș".