Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit

×
Codul embed a fost copiat

Bustul Arethiei Tătărescu, dat jos anul trecut de pe soclu, din centrul oraşului Târgu Jiu, pe motiv că avea sânii mult prea mari, este din nou expus într-un spaţiu public.

Mai mulţi artişti strânşi într-o comisie au reevaluat lucrarea şi şi-au dat acceptul pentru amplasare însă într-un loc mai ferit, vizitat de cel mult o mie de turişti pe an.

Statuile care îi înfăţişează pe Arethia Tătărescu şi pe soţul săum fostul premier liberal Gheorghe Tătărescu, au fost date jos de pe soclu anul trecut după ce Ministerul Culturii a decis, la scurt timp după montarea lor, ca operă o reprezintă inadecvat pe soţia politicianului interbelic. Bustul ar fi avut sânii prea mari. Acum lucrările au fost reamplasate în localitatea Vladimir, unde se află şi casa memorială a lui Tudor Vladimirescu.

La Vladimir ajung însă cel mult 1.000 de turişti pe an. La Târgu Jiu, în parcul care poartă numele Arethiei Tătărescu, busturile erau amplasate chiar pe Calea Eroilor, lângă operele lui Constantin Brâncuşi.

Citește și
sculptura lemn
Sculpturi obținute cu ajutorul drujbei, expuse la Polovragi

În 1938, Arethia Tătărescu, supranumită "marea doamna a Gorjului", l-a ajutat pe marele artist să realizeze singurele opere pe care Brâncuşi le-a expus în aer liber: "Coloana fără Sfârşit", "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului" şi "Aleea Scaunelor".

În zilele noastre, amplasarea busturilor la Vladimir s-a făcut cu acceptul unei comisii regionale de la Craiova.

Artistul care le-a creat este dezamăgit de situaţie.

Paul Popescu, sculptor: "Mă gândeam să le iau înapoi, legea mi-ar da dreptul. Dar ar însemna să intru în contact cu oamenii ăştia cu care nu vreau să mai trec nici prin apropierea lor."

Direcţia de Cultură Gorj a cerut acum Ministerul Culturii să verifice legalitatea avizelor date pentru amplasarea busturilor la Vladimir, nefiind exclus că lucrările să fie din nou date jos de pe soclurile lor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Prețul cerut pentru o sculptură din aur a chipului modelului Kate Moss
Prețul cerut pentru o sculptură din aur a chipului modelului Kate Moss

O reproducere din aur solid a chipului inconfundabil al top modelului Kate Moss s-a vândut cu 370.000 de lire sterline.

Sculpturi obținute cu ajutorul drujbei, expuse la Polovragi
Sculpturi obținute cu ajutorul drujbei, expuse la Polovragi

Apariţii interesante în preajma mănăstirii şi a peşterii de la Polovragi, loc în care, spune legenda, ar fi trăit însuşi Zamolxe

Recomandări
Victor Pițurcă, întrebat dacă a încercat să vândă măști la ROMARM: ”Băi, băieți, terminați cu lucrurile astea”
Victor Pițurcă, întrebat dacă a încercat să vândă măști la ROMARM: ”Băi, băieți, terminați cu lucrurile astea”

Fostul selecţioner Victor Piţurcă, acuzat de procurii DNA în dosarul măştilor neconforme pentru MApN, susţine că s-a întâlnit o singură data cu directorul ROMARM, Gabriel Ţuţu, în ziua în care l-a cunoscut.    

Oficial ucrainean: Rusia se pregăteşte pentru o
Oficial ucrainean: Rusia se pregăteşte pentru o "escaladare maximă". Când va avea loc marea ofensivă

Rusia se pregăteşte pentru o "escaladare maximă" a războiului din Ucraina, posibil chiar în următoarele săptămâni, a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, într-un interviu la Sky News.

E definitiv. Sorin Oprescu rămâne cu pedeapsa de zece ani de închisoare, dar este, în continuare, liber
E definitiv. Sorin Oprescu rămâne cu pedeapsa de zece ani de închisoare, dar este, în continuare, liber

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, ca nefondat, un recurs în casaţie, o cale extraordinară de atac, prin care Sorin Oprescu solicita rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni închisoare pentru corupţie.