Bullying-ul în școli și la serviciu ar putea fi pedepsit cu amenzi de până la 100.000 de lei


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 22 Mai 2018 19:54
Categorie: Stiri Sociale

După ani de încercări, marți au fost în sfârşit depuse la Senat mai multe propuneri de lege care să combată bullying-ului, adică orice fel agresiune psihologică sau fizică petrecută la şcoală, ori la locul de muncă.

Termenul de ''bullying'' ar putea să apară pentru prima dată în Codul Muncii şi în Legea Educaţiei. În cazul minorilor, şi victimele şi agresorii vor face obligatoriu şedinţe de consiliere. Pe de altă parte, amenzile pentru colegii de serviciu sau pentru şefii care marginalizează sau jignesc ar putea ajunge la 30.000 de lei.

Un copil din patru este umilit în mod repetat la şcoală, iar un elev din 5 agresează verbal sau fizic un alt coleg. Aceste date alarmante plasează România pe locul 3 în Europa ca amploare a fenomenului numit bullying, adică orice formă de violenţă verbală şi fizică, emoţională, hărţuire sau excludere.

Pentru a schimba situaţia la presiunea ONG-urilor, un ales a depus o un proiect de modificare a legii educaţiei.

Andrei Pop, deputat PSD: "Termenul de bullying va fi preluat automat în termenii legislativi. În primul rând cu referire la partea de consiliere, dar atenţie aici ne referim şi la agresor şi la victimă şi la părinţi sau profesori."

Asta pentru că profesorii vor avea obligaţia să reacţioneze atunci când află sau asistă la un caz de bullying. Ei trebuie să ia cei doi copii, victima şi agresor, şi să îi ducă la consilierul psihologic, cel care trebuie să îi ajute să se înţeleagă şi să se respecte.

Şi aici apare o altă problemă: criza acută a consilierilor din şcolile din România. De pildă, în Bucureşti un consilier are în subordine în medie 1.200 de copii. Există şi cazuri mai grave. Sunt consilieri care trebuie să se ocupu şi de 2.400 de elevi.

Fără ajutor, copiii ajung devin depresivi sau anxioşi.

Adriana Mitu, specialist în campania ”Grădiniţe fără bullying”: "Decât să mă mai duci acolo mai bine mă omor", am avut o asemenea situaţie cu un copil care nu mai voia să meargă la after pentru că era victima bullying-ului şi trebuie să observăm aceste schimbări."

Nadia Tătaru, președinta Asociaţiei Părinţilor Isteţi: "Adulţii nu ştiu ce a aia bullying, cred că e joacă de copil. Nu, poreclele nesuferite, farsele nu sunt joacă de copil."

Parlamentarii vor introduce termenul de bullying şi în Codul Muncii.

Petre Florin Manole, deputat PSD: "Acum un an, într-o fabrică din Prahova, un patron a fost filmat când şi-a umilit şi înjurat angajatele, dacă s-ar fi aflat la faţa locului nu ar fi avut sancţiuni prevăzute în Codul Muncii pentru a amenda patronul, iar această lege vine să umple acest gol."

Cei de la inspectoratele teritoriale de muncă trebuie să taxeze astfel de ieşiri, iar amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 30.000 de lei. Dacă fapta vizează un grup, sancţiunea poate urca la 100.000 de lei.

Este doar primul pas, spun reprezentanţii ONG-urilor. Aceştia militează şi pentru creşterea numărului de consilieri în şcoli şi pentru realizarea de campanii de conştientizare la nivel naţional.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO