În două școli din Iaşi, agresiunile de tip "bullying" au dispărut. Metoda folosită
În două școli din Iaşi, agresiunile şi hărțuirile de tip "bullying" între elevi au dispărut după ce pe profesorii au înfiinţat cluburi în care îi îndrumă pe copii să îşi gestioneze conflictele.
Elevii învaţă prin jocuri şi teatru să nu răspundă cu violenţă atunci când sunt provocaţi şi că esenţială în rezolvarea neînţelegerilor este comunicarea.
4.000 de elevi au fost, anul trecut, în şcoli, victimele unor agresiuni de tip "bullying", arată datele organizaţiilor neguvernamentale. Diferenţele de statut social ori de aspect i-au făcut pe unii copii să cadă pradă colegilor.
Ca să prevină astfel situaţii, cei din conducerea Școlii "Dimitrie Sturdza" din Iaşi au organizat, pe modelul cercurilor şcolare din comunism, smart-cluburi tematice. Elevii se întâlnesc după ore și învaţă să îşi rezolve paşnic conflictele.
"Bullyingul înseamnă a agresa verbal pe cineva. Aceste ore de consiliere chiar mă ajută, pentru că îmi arată calea pe care să o iau", spune un elev.
Gabriela Popa, director Școala gimnazială "Dimitrie Sturdza":"S-au creat smart club-uri unde ei comunică eficient şi învaţă să rezolve problemele cu care se confruntă."
Tot în Iaşi, la Școala "Alexandru Vlahuţă", copiii învaţă să îşi rezolve certurile prin teatru.
În cadrul cluburilor, participanţilor li se explică, prin metode neconvenţionale, că nu trebuie să răspundă cu agresivitate atunci când sunt agresaţi.
În acelaşi timp, profesorii au fost instruiţi să fie receptivi la sesizările elevilor.
Anca Simionică, profesor: "Când este umilit vine, fie la profesorul de serviciu, fie la psiholog, se mediază conflictul, se discută ce deranjează agresorul şi victima."
Metodele de prevenire a bullyingului în şcolile din Iaşi au început să dea roade, iar mai mulţi dascăli din Turcia vor să împrumute modelul.
"Avem mai multe tipuri de bullying, în special verbal şi cyber bullying şi avem şi multe probleme în comun", spune o profesoară din Turcia.
Un rol important în revolvarea conflictelor între elevi îl are şi familia. Psihologii spun că părinţii ar trebui să îi sfătuiască pe cei mici să nu îndure în tăcere nicio formă de agresiune la şcoală.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!