Bullying-ul ia amploare in scolile din Romania. Varsta la care multi copii ajung sa fie amenintati si umiliti

Dată publicare: 10-05-2016 22:53
Dată actualizare: 13-05-2016 07:20


elevi

Bullying-ul, acel fenomen ingrijorator care-i are in centru pe elevii batjocoriti de colegii lor, ia amploare in scolile din Romania.

S-a ajuns pana intr-acolo incat un copil din 4 este umilit in public, iar 3 din 10 sunt amenintati cu bataia sau exclusi de ceilalti. Sunt concluziile ultimului studiu realizat de "Asociatia Salvati Copiii", care le cere autoritatilor, dar si parintilor, sa ia lucrurile in serios.

Actrita si mama, Adriana Titieni marturiseste cu sinceritate ca cei doi copii ai ei au fost victimele agresiunii colegilor, dar si a dascalilor. Baiatul - pentru comportamentul nonconformist. Fata - pentru ca a indraznit sa spuna despre o profesoara ca ar trebui sa fie mai blanda.

Adriana Titieni, parinte: "Desi toti ceilalati colegi ai ei de clasa care credeau acelasi lucru si afirmau acelasi lucru, au incercat sa o excluda."

Un studiu realizat de Salvati Copiii arata ca 30% dintre copii sunt alungati din grupul lor de la scoala ori sunt amenintati cu bataia. Iar 25% ajung sa fie umiliti in fata colegilor. Astfel de situatii apar cel mai des la cei care au intre 10 si 12 ani ori intre 15 si 16. Sursa violentei o gasim de multe ori acasa, atrag atentia specialistii.

Diana Stanculescu, coordonatorul programului: "Cei mai multi dintre copiii care sunt batuti acasa sau sunt crescuti cu forme violente de educatie preiau aceste comportamente."

Potrivit studiului, cei mai vulnerabili sunt copiii de etnie rroma, cei cu dizabilitati, cu probleme de greutate, ori mai timizi de fel.

Specialistii spun ca parintii, dar si dascalii trebuie sa fie atenti la schimbarile de comportament ale copiilor. Daca ii vad obositi, nelinistiti, fara pofta de mancare si au tendinta de a se izola, atunci ar putea fi victimele bullyingului.

Cu aceste statistici ingrijoratoare in fata, ministrul Educatiei promite schimbari.

Adrian Curaj, ministrul Educatiei: "Incercam acum sa avem un regulament de etica in scoala. lucram acum la statutul elevului. Va fi inclusiv subiectul violenta si toleranta."

Asociatia Salvati Copiii cere insa si o noua tehnica de predare in scoli.

Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv Salvati Copiii Romania: "Sa fie pozitiva, armonioasa si sa ajute educatia si invatarea si nu cea de azi, competitiva, cine-i seful, cine-i mai puternic, care-s gastile, grupurile."

Ar fi nevoie si de mai multi consilieri scolari, dar si de programe de instruire atat a dascalilor, cat si a parintilor.

Sursa: Pro TV

Tags: bullying, scoala, elevi,


VIDEO PROTVPLUS.RO