Autoritățile au decis prelungirea restricțiilor în București, din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19

spital, izolare, carantina
Agerpres

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis, duminică, prelungirea măsurilor care sunt în vigoare pentru stoparea răspândirii COVID-19.

Astfel, la nivelul Municipiului București, rata de incidență cumulată calculată la 14 zile, în data de 21.03.2021, era de 5,33 la 1000 de locuitori.

Astfel, rămân în vigoare următoarele măsuri:
 
-► În unitățile de învățământ, participarea la ore se desfășoară cu prezență fizică pentru:

- toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,
- elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;

Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ  a următoarelor activități:

Citește și
vaccin
În Capitală și în 13 județe s-au deschis 167 de puncte noi de vaccinare, care vor lucra cu ser Pfizer

- simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
- evaluările naționale;
- orele remediale pentru toate clasele.

-► Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
 
-► Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici  care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent;

-► Se interzice activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități;

-► Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;

-► Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;

-► Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

-► Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară;

-► Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in;

-► Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale;

-► Este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice

Totodată, s-a decis ca începând cu data de 22.03.2021 să se suspende activitatea didactică ce presupune prezența fizică, la nivelul unității de învățământ Grădinița specială pentru Hipoacuzici nr.65, situată în București, strada Nicolae Caramfil nr.24, sector 1.

Perioada de suspendare va dura până când grădinița va obține Autorizația de funcționare pentru spațiul identificat pentru relocare. Pe perioada suspendării, procesul de învățământ la această unitate se va desfășura în sistem online.

Carantinarea Bucreștiului, o variantă posibilă

 

Autoritățile locale au precizat anterior că nu se vor propune noi măsuri de restricție, ci doar prelungirea celor care sunt deja în vigoare și care expiră duminică, 21 martie. Cu toate acestea, întrebat de jurnaliști dacă există posibilitatea carantinării Capitalei, în cazul în care incidența cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 va atinge nivelul de 6 la mia de locuitori, prefectul Alin Stoica a confirmat acest lucru.

”Prima măsură pe ordinul Ministerului Educației și Sănătății este că nu se vor mai face cursuri cu copiii. Dar, cum am văzut și în alte localități, în momentul în care se trece de 6, regula este că autoritățile sanitare propun și măsura carantinării.” - a declarat prefectul.

În schimb, el a respins ideea impunerii unei eventuale carantinări pe anumite sectoare.

Reporter: Este luată în calcul carantinarea zonală în București? Mai ales că, probabil, în zilele următoare incidența cazurilor va trece de 6

Prefectul Capitalei: ”V-am spus că nu avem acum alte măsuri de luat în calcul, dar în măsura în care ni se vor indica aceste măsuri ca fiind utile pentru menținerea sub control a situației, atunci le vom lua. Dar așteptăm autoritățile sdanitare s-o facă.

Reporter: Vorbim și de carantinarea sectoarelor? De exemplu, în sectorul 1 era o incidență mai mare zilele trecute decât în alte sectoare.

Prefectul Capitalei: ”Nu cred că este o măsură eficientă. Vă dați seama că un oraș nu poți să-l carantinezi pe bucățele, ca și cum am încerca să carantinăm zona asta de aici, cu o grămadă de artere. E imposibil să faci asta, nu cred că se poate.”

În 7 martie, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis, printre altele, interzicerea activităţii restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, având în vedere incidenţa de COVID-19 de peste 3 la mia de locuitori în Capitală.

De asemenea, CMBSU a hotărât că preşcolarii, elevii din învăţământul primar şi până la jumătate dintre elevii claselor a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi ai celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal merg la cursuri.

Sâmbătă, 20 martie, conform Grupului de Comunicare Strategică, rata de infectare cu SARS-CoV-2 în municipiul Bucureşti a fost de 4,85 cazuri la mia de locuitori.

Citește și...
Proteste în mai multe orașe din țară, împotriva restricțiilor. Sute de persoane s-au strâns în Piața Victoriei
Proteste în mai multe orașe din țară, împotriva restricțiilor. Sute de persoane s-au strâns în Piața Victoriei

Câteva sute de persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piața Universității și în Piața Victoriei din București, pentru a protesta față de restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

În Capitală și în 13 județe s-au deschis 167 de puncte noi de vaccinare, care vor lucra cu ser Pfizer
În Capitală și în 13 județe s-au deschis 167 de puncte noi de vaccinare, care vor lucra cu ser Pfizer

Sfârșitul unei săptămâni îngrijorătoare, din punct de vedere epidemiologic, vine cu o veste bună pentru românii care își așteaptă rândul la vaccinare.

VIDEO. Protestatar Covid-19, de față cu un jandarm: ”Auzi? Tot nu port mască!”
VIDEO. Protestatar Covid-19, de față cu un jandarm: ”Auzi? Tot nu port mască!”

Mai multe persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piața Universității și în Piața Victoriei din București, pentru a protesta față de obligativitatea purtării măștii de protecție împotriva Covid-19.

Liderul AUR George Simion atacă comunitatea ”LGBQ”, după vandalizarea unei biserici
Liderul AUR George Simion atacă comunitatea ”LGBQ”, după vandalizarea unei biserici

Liderul AUR, George Simion, a atacat într-un mesaj transmis pe Facebook comunitatea ”LGBQ” din România, după ce o biserică din București a fost vandalizată cu mesaje pro gay.

Criză de locuri ATI în București, din cauza numărului de îmbolnăviri. Arafat anunță suplimentări
Criză de locuri ATI în București, din cauza numărului de îmbolnăviri. Arafat anunță suplimentări

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat, sâmbătă, suplimentarea paturilor din secțiile ATI din București, ca urmare a creșterii numărului de cazuri grave de îmbolnăviri cu virusul Sars-Cov-2.

Recomandări
Austria rămâne pe poziții și nu vrea România în Schengen. Nehammer: Ministrul de Interne vrea un calendar pentru primăvară
Austria rămâne pe poziții și nu vrea România în Schengen. Nehammer: Ministrul de Interne vrea un calendar pentru primăvară

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, și-a menținut, miercuri seara, poziția pe tema aderării României la Spațiul Schengen, în cadrul unei conferințe susținute alături de președintele PPE, Manfred Weber, de la Viena.

Putin acuză Occidentul că a tratat Rusia ca pe un cetățean de mâna a doua, negându-i dreptul de a exista
Putin acuză Occidentul că a tratat Rusia ca pe un cetățean de mâna a doua, negându-i dreptul de a exista

„Rusia va lupta pentru a-și apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile”, a spus din nou Vladimir Putin.

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023
Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023: Marea Dezvăluire, în exclusivitate pe VOYO