Bucataria moleculara cucereste restaurantele romanesti. Un meniu complet costa cat SASE salarii minime pe economie

×
Codul embed a fost copiat

Gel de sampanie, jeleu de somon, spuma de telina, caviar de lamaie si pudra de inghetata - acestea si alte feluri extrase din bucataria moleculara au aparut, cu titlu de experiment, si in restaurantele noastre.

Sunt parte dintr-o bucatarie avangadista, care ofera texturi neasteptate si gusturi explozive. Bucatarii invata in academii gastronomice procesele chimice si fenomenele fizice prin care alimentele isi schimba radical proprietatile initiale. Un meniu complet, cu 30 de feluri, poate costa si 1.000 de lire sterline.

Va vom tenta apetitul cu o capsuna... moleculara. Sa o manevrati cu atentie, se sparge usor. Corpul capsunii e un gel de fructe cristalizat, apoi topit sub forma de guma. Aceasta a fost umflata ca un glob de Craciun cu o pompa, apoi s-a intarit, ca o caramea. Inauntru e pudra de inghetata, obtinuta din capsuni fierte in vid, lapte, smantana si oua. Totul a fost inghetat cu azot lichid si mixat fin la robot. Codita e cea naturala, dar pudrata cu zahar si deshidratata.

Complicat, pretentios, delicat si altfel decat va asteptati. De exemplu, praful de carnati picanti, pusi in azot lichid si transformati in granule.... Un alt ingredient minune este extractul de alge agar-agar, care inlocuieste gelatina din oase de vita.

Am ajuns sa putem spune "prajesc sampanie". Se ia sampania, se aduce la 85 de grade, se foloseste agar-agar, se lasa sa se gelifieze, se taie cuburi si se poate praji si servi fierbinte.

Citește și
CSID
Modul corect in care trebuie depozitate si consumate legumele si fructele. Cele mai comune greseli pe care le facem
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Sa trecem la un fel principal. E un ton cu piure de sepie, invelit in spuma de busuioc, restructurat cu pudra de lecitina.

Privind cu oricata atentie, nu veti ghici ca intr-o alta farfurie e o fasole cu ciolan afumat, ardei copt si ceapa prajita. Cat despre desertul cu sos de zmeura...

"Nu mai vreau sa il servesc ca pe un simplu sos pe farfurie. Il transform intr-o sfera. Cand omul atinge cu furculita sfera ea se sparge si curge sosul pe farfurie", a spus Nico Lontras, executive chef.

Nici afumarea nu se face dupa metoda clasica. Bucatarul da aroma doar la suprafata, cu pistolul.

Un meniu molecular complet costa in Irlanda si Marea Britanie de la 500 de euro sau lire sterline in sus. Iata de ce, pentru moment, restaurantele noastre doar testeaza terenul. Pofta - si cea moleculara - vine degustand.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ce sa mananci la micul dejun ca sa slabesti. Trei reguli simple care te ajuta sa scapi de kilogramele in plus
Ce sa mananci la micul dejun ca sa slabesti. Trei reguli simple care te ajuta sa scapi de kilogramele in plus

Pentru cei care au pus cateva kilograme in timpul sarbatorilor de iarna, exista o modalitate simpla prin care sa revii la greutatea initiala.

Modul corect in care trebuie depozitate si consumate legumele si fructele. Cele mai comune greseli pe care le facem
Modul corect in care trebuie depozitate si consumate legumele si fructele. Cele mai comune greseli pe care le facem

Cum pastrati alimentele? Cum le gatiti? Cum le consumati? De cele mai multe ori, toate aceste informatii sunt preluate natural de la ceilalti membri ai familiei.

Cele mai mari mituri despre diete. Metodele prin care putem slabi inteligent
Cele mai mari mituri despre diete. Metodele prin care putem slabi inteligent

Fac sport, deci slabesc. Nu mai mananc seara, deci slabesc. Nu mai mananc paine, deci slabesc. Sunt cele mai frecvente greseli in orice regim alimentar.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.