Bucataria moleculara cucereste restaurantele romanesti. Un meniu complet costa cat SASE salarii minime pe economie

×
Codul embed a fost copiat

Gel de sampanie, jeleu de somon, spuma de telina, caviar de lamaie si pudra de inghetata - acestea si alte feluri extrase din bucataria moleculara au aparut, cu titlu de experiment, si in restaurantele noastre.

Sunt parte dintr-o bucatarie avangadista, care ofera texturi neasteptate si gusturi explozive. Bucatarii invata in academii gastronomice procesele chimice si fenomenele fizice prin care alimentele isi schimba radical proprietatile initiale. Un meniu complet, cu 30 de feluri, poate costa si 1.000 de lire sterline.

Va vom tenta apetitul cu o capsuna... moleculara. Sa o manevrati cu atentie, se sparge usor. Corpul capsunii e un gel de fructe cristalizat, apoi topit sub forma de guma. Aceasta a fost umflata ca un glob de Craciun cu o pompa, apoi s-a intarit, ca o caramea. Inauntru e pudra de inghetata, obtinuta din capsuni fierte in vid, lapte, smantana si oua. Totul a fost inghetat cu azot lichid si mixat fin la robot. Codita e cea naturala, dar pudrata cu zahar si deshidratata.

Complicat, pretentios, delicat si altfel decat va asteptati. De exemplu, praful de carnati picanti, pusi in azot lichid si transformati in granule.... Un alt ingredient minune este extractul de alge agar-agar, care inlocuieste gelatina din oase de vita.

Am ajuns sa putem spune "prajesc sampanie". Se ia sampania, se aduce la 85 de grade, se foloseste agar-agar, se lasa sa se gelifieze, se taie cuburi si se poate praji si servi fierbinte.

Citește și
CSID
Modul corect in care trebuie depozitate si consumate legumele si fructele. Cele mai comune greseli pe care le facem
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Sa trecem la un fel principal. E un ton cu piure de sepie, invelit in spuma de busuioc, restructurat cu pudra de lecitina.

Privind cu oricata atentie, nu veti ghici ca intr-o alta farfurie e o fasole cu ciolan afumat, ardei copt si ceapa prajita. Cat despre desertul cu sos de zmeura...

"Nu mai vreau sa il servesc ca pe un simplu sos pe farfurie. Il transform intr-o sfera. Cand omul atinge cu furculita sfera ea se sparge si curge sosul pe farfurie", a spus Nico Lontras, executive chef.

Nici afumarea nu se face dupa metoda clasica. Bucatarul da aroma doar la suprafata, cu pistolul.

Un meniu molecular complet costa in Irlanda si Marea Britanie de la 500 de euro sau lire sterline in sus. Iata de ce, pentru moment, restaurantele noastre doar testeaza terenul. Pofta - si cea moleculara - vine degustand.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ce sa mananci la micul dejun ca sa slabesti. Trei reguli simple care te ajuta sa scapi de kilogramele in plus
Ce sa mananci la micul dejun ca sa slabesti. Trei reguli simple care te ajuta sa scapi de kilogramele in plus

Pentru cei care au pus cateva kilograme in timpul sarbatorilor de iarna, exista o modalitate simpla prin care sa revii la greutatea initiala.

Modul corect in care trebuie depozitate si consumate legumele si fructele. Cele mai comune greseli pe care le facem
Modul corect in care trebuie depozitate si consumate legumele si fructele. Cele mai comune greseli pe care le facem

Cum pastrati alimentele? Cum le gatiti? Cum le consumati? De cele mai multe ori, toate aceste informatii sunt preluate natural de la ceilalti membri ai familiei.

Cele mai mari mituri despre diete. Metodele prin care putem slabi inteligent
Cele mai mari mituri despre diete. Metodele prin care putem slabi inteligent

Fac sport, deci slabesc. Nu mai mananc seara, deci slabesc. Nu mai mananc paine, deci slabesc. Sunt cele mai frecvente greseli in orice regim alimentar.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.