Boiaua românească, la mare cerere în străinătate. La cât ajunge un kilogram
Deși cârnații nu se pot face fără ea, boiaua de ardei pregătită în casă se găsește tot mai greu.
Pentru că marile magazine nu sunt interesate, micii producători o mai vând doar pe la târgurile tradiționale, dacă nu o trimit la export.
Străinii apreciază boiaua românească, dulce sau picantă, şi plătesc chiar şi 80 de lei pe kilogram.
Pe uliţele din Lunca Mureşului, judeţul Alba răzbate în aceste zile un miros îmbietor de ardei roşu, care se usucă în condiţii speciale, apoi este transformat în boia, însă procesul nu este simplu.
Producător: "Se usucă cât mai natural pentru a fi bio, fără chimicale, fără nimica, se aeriseşte tot timpul, dacă nu se mucegăiesc
Reporter: Cat trebuie să stea la uscat?
Producător: "10-12 zile"
Producător: "Se macina cu seminţe pentru că sunt bogate în ulei şi e mai bun, îi dă un gust mai bun."
Din 7 kg de ardei uscaţi se obţine 1 kg de boia, care se vinde cu 60 - 80 de lei. Dacă este bio, preţul poate fi dublu.
Viorica Ujfalusi, producător boia de ardei: "Cei care au gustat o dată şi au plecat din ţară vin acasă şi cumpăra // duce în Spania, în Germania, în Anglia prin toate ţările rep.
Reporter: Cerere există?
Viorica Ujfalusi, producător boia de ardei: "Cerere există, nu putem produce cât am putea vinde."
Această familie din Bihor cultiva ardei pentru boia de câteva generaţii. Oamenii au rămas, însă, printre puţinii din sat care se mai ocupă cu aşa ceva.
Elisabeta Kaba: " După ce se usucă, noi le zdrobim, le punem în sac de nailon, să nu primească aer, să nu se înmoaie, după aia la moară de ciocan şi după aia la piatră. Deci la piatră, care face pudră."
Boiaua produsă de ei nu ajunge în magazine, ci la clienţii care fac din timp comenzi.
Într-o altă parte a judeţului găsim doi tineri care au început să investească în boiaua de casă în urmă cu şapte ani. Spera că într-o zi să o poată vinde şi în marile magazine.
Csiza Arpad, producător: "Nu prea se apreciază calitetea scumpă, calitatea foarte foarte bună a produselor făcute de mici producători. Cât mai ieftin, cât mai repede."
Boiaua obţinută natural prin uscarea şi măcinarea ardeilor este bogată în vitamina C. Cercetătorii au descoperit că este mai bogată decât în sucul de lămâie şi conţine de asemenea antioxidanţi naturali. Gospodinele o folosesc îndeosebi pentru a da gust şi culoare cârnaţilor.