Boiaua românească, la mare cerere în străinătate. La cât ajunge un kilogram

×
Codul embed a fost copiat

Deși cârnații nu se pot face fără ea, boiaua de ardei pregătită în casă se găsește tot mai greu.

Pentru că marile magazine nu sunt interesate, micii producători o mai vând doar pe la târgurile tradiționale, dacă nu o trimit la export.

Străinii apreciază boiaua românească, dulce sau picantă, şi plătesc chiar şi 80 de lei pe kilogram.

Pe uliţele din Lunca Mureşului, judeţul Alba răzbate în aceste zile un miros îmbietor de ardei roşu, care se usucă în condiţii speciale, apoi este transformat în boia, însă procesul nu este simplu.

Producător: "Se usucă cât mai natural pentru a fi bio, fără chimicale, fără nimica, se aeriseşte tot timpul, dacă nu se mucegăiesc
Reporter: Cat trebuie să stea la uscat?
Producător: "10-12 zile"

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Producător: "Se macina cu seminţe pentru că sunt bogate în ulei şi e mai bun, îi dă un gust mai bun."

Din 7 kg de ardei uscaţi se obţine 1 kg de boia, care se vinde cu 60 - 80 de lei. Dacă este bio, preţul poate fi dublu.

Viorica Ujfalusi, producător boia de ardei: "Cei care au gustat o dată şi au plecat din ţară vin acasă şi cumpăra // duce în Spania, în Germania, în Anglia prin toate ţările rep.
Reporter: Cerere există?
Viorica Ujfalusi, producător boia de ardei: "Cerere există, nu putem produce cât am putea vinde."

Această familie din Bihor cultiva ardei pentru boia de câteva generaţii. Oamenii au rămas, însă, printre puţinii din sat care se mai ocupă cu aşa ceva.

Elisabeta Kaba: " După ce se usucă, noi le zdrobim, le punem în sac de nailon, să nu primească aer, să nu se înmoaie, după aia la moară de ciocan şi după aia la piatră. Deci la piatră, care face pudră."

Boiaua produsă de ei nu ajunge în magazine, ci la clienţii care fac din timp comenzi.

Într-o altă parte a judeţului găsim doi tineri care au început să investească în boiaua de casă în urmă cu şapte ani. Spera că într-o zi să o poată vinde şi în marile magazine.

Csiza Arpad, producător: "Nu prea se apreciază calitetea scumpă, calitatea foarte foarte bună a produselor făcute de mici producători. Cât mai ieftin, cât mai repede."

Boiaua obţinută natural prin uscarea şi măcinarea ardeilor este bogată în vitamina C. Cercetătorii au descoperit că este mai bogată decât în sucul de lămâie şi conţine de asemenea antioxidanţi naturali. Gospodinele o folosesc îndeosebi pentru a da gust şi culoare cârnaţilor.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Românii pot crește acum viță de vie pe balcon. Care este preţul unui ghiveci
Românii pot crește acum viță de vie pe balcon. Care este preţul unui ghiveci

Vița de vie poate fi crescută, mai nou, și pe balcon.

Recomandări
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.