Boc catre petrolisti: Ieftiniti benzina, pretul e nejustificat de mare!
UPDATE: Scumpirea carburantilor pana aproape de 6 lei i-ar putea costa si pe vanzatori, nu doar pe soferii exasperati. Statul vrea sa introduca impozite mai mari companiilor petroliere, dupa ce benzina a ajuns sa coste mai mult decat in Occident.
Carburantii sunt prea scumpi in Romania! Aceasta este si parerea sefului executivului, Emil Boc, care a cerut Consiliului Concurentei si Fiscului sa verifice afacerile petrolistilor care activeaza pe piata din Romania.
Autoritatea de Concurenta spune ca pretul carburantilor din Romania este nejustificat de mare, chiar fata de tari care nu au resurse de petrol cum avem noi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Inspectorii Fiscului verifica daca aceasta crestere a preturilor este determinata sau nu de niste costuri reale ale companiilor din domeniu sau daca nu cumva acestea au profituri pe care nu le declara.
Ca raspuns la cresterea preturilor in benzinarii, Consiliul Concurentei a spus ca Romania poate aplica dupa modelul Rusiei sau Marii Britanii asa numita taxa Robin-Hood. Adica statul sa incaseze mai multi bani din profiturile petrolistilor.
Pe de alta parte, Fiscul suspecteaza ca o parte din companiile petroliere nu declara intregul castig realizat in Romania si, din contra, spun ca sunt pe pierdere.
In Romania, pretul fara taxe al benzinei si motorinei ajunge sa fie mai mare decat in tari care nu au resurse de petrol, cum ar fi Bulgaria sau Austria si la acelasi nivel cu preturile din Germania. In plus, motorina produsa la noi este mai scumpa decat in Franta sau Polonia, iar benzina are preturi mai mari decat in Suedia. Motivul pe care il invoca petrolistii: costurile mai mari pe care ei le au in Romania, dar analistii ii contrazic.
Prima ancheta pe piata carburantilor a inceput in 2005, dar nici pana acum nu a fost finalizata.