Noi mai saraci, benzina mai scumpa. Vezi cat te costa carburantii

Ultima actualizare: 02-11-2012 14:04

Benzina sub 5 lei a devenit o raritate in Romania, iar majoritatea sortimentelor premium se apropie de pragul de 6 lei pentru un litru. Este cea mai grea veste a inceputului de an pentru soferii care platesc pentru motorina mai mult decat occidentalii.

Desi suntem printre putinele tari europene cu resurse de petrol, companiile petroliere din Romania vand carburantii cu preturi mai mari decat in alte state.

Chiar daca accizele aplicate carburantilor in Romania sunt printre cele mai mici din Europa, preturile la pompa sunt uneori peste unele tari din Vest. Doar anul trecut in Romania carburantii s-au scumpit cu aproape 30%, tara noastra fiind pe locul 2 la scumpiri din Europa, dupa Grecia. Castigurile companiilor petroliere de la noi sunt prea mari, sustin transportatorii rutieri.

In Romania, cea mai ieftina motorina a depasit 5 lei, adica 1,12 euro. Din pretul unui litru, 51 de eurocenti se duc la stat sub forma de accize si taxe, iar cea mai mare parte intra in conturile companiilor petroliere. Culmea, firmele de la noi vand mai scump ca cele din Luxemburg si Austria. Si vecinii de la sud vand motorina mai ieftin ca noi, desi n-au rezerve de petrol.

Transportatorii romani spun ca statul roman incaseaza cu 400 milioane de euro mai putin decat cel austriac din taxele pe carburanti, iar cei care castiga sunt petrolistii.

La sortimentele premium, pretul se apropie de 6 lei, motiv pentru care tot mai putini soferi se urca la volan.

Un luxemburghez poate face 69 de plinuri pe luna cu salariul mediu net din tara lui. Asta si pentru ca un litru de motorina este in Luxemburg doar 1,06 euro, adica mai ieftin decat in Romania. La noi, cu salariul mediu net de 311 euro, putem face doar 5,5 plinuri intr-o luna, de sapte ori mai putine decat un german.

Vestea proasta este ca accizele vor creste in continuare pentru a se alinia cu cele din tarile UE.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO