Bisericile fortificate, splendori arhitecturale, care zac abandonate
Peste două sute de biserici fortificate, cândva adevărate splendori arhitecturale, au mare nevoie de ajutor.
Situaţia este atât de disperată încât Biserica Evanghelică este gata să le doneze primăriilor sau să le concesioneze privaţilor. Ici-colo, câţiva investitori au restaurat o parte dintre clădiri şi le-au transformat în obiective culturale sau în centre de evenimente.
Satul Alma Vii din Sibiu are 800 de ani vechime, iar aici au trăit numeroase familii de saşi. După plecarea acestora în Germania n-a mai avut nimeni grijă de biserica fortificată. Ca să o salveze, consistoriul din Sibiu a concesionat-o pe 25 de ani către organizaţia Mihai Eminescu Trust, care a investit 1,7 milioane de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acum se organizează aici diverse evenimente, de la nunţi, până la conferinţe. Într-unul dintre turnuri, localnicii vând, gemuri, siropuri şi obiecte de artizanat.
CAROLINE FERNOLEND, reprezentant Mihai Eminescu Trust: "Aceste monumente, aceste cetăţi fortificate trebuie să trăiască. Au fost create atunci pentru apărare împotriva invaziilor. Acum noi considerăm că sunt create pentru a atrage turişti, a atrage bunăstare în sate."
Turistă din UK: "Pentru mine e fascinant! Am venit în Transilvania doar că să vedem aceste sate săseşti şi bisericile lor fortificate şi e magic tot ce e aici."
La Hoghilag, biserica a stat închisă 27 de ani. Abia anul trecut, autorităţile au dat jos lacătul, iar când au văzut realizat dezastrul au început negocierile. Primarul i-a convins pe preoţi să cedeze monumentul administraţiei locale. Aşa se face că în acest week-end biserica va găzdui, pentru prima oară, festivalul tuberozelor. Iar în timp, va fi renovată complet.
În satul Aposh, un investitor privat, care are deja fosta casă parohială, pe care a transformat-o în centru de echitaţie, vrea să preia şi lăcaşul de cult. Reîntors în ţară după mulţi ani, un sas este fericit să afle că biserica va fi salvată.
HORST KESSMANN: "Aproape îmi vin lacrimile, că adolescent fiind la 17 ani, aici am fost aproape zilnic. Parcul, căminul, clopotele le-am tras de multe ori pentru părinţii mei."
În total, în România sunt peste 200 de biserici evanghelice şi doar 12 mii de enoriaşi. Anul trecut, în judeţul Braşov turnurile a două edificii din satele Rotbav şi Roadesh s-au prăbuşit.