Beneficiile elevilor pentru transportul în comun în anul școlar 2023-2024. Ce se întâmplă cu elevii care fac naveta
Iată ce beneficii au elevii din România în ceea ce privește transportul în comun, fie că trebuie să facă naveta sau călătoresc cu transportul în comun urban.
Guvernul României a stabilit la începutul lunii septembrie cine primește gratuitate și care sunt condițiile pentru ca elevii să beneficieze de transport gratuit sau de reducere a acestuia. Află mai multe din rândurile de mai jos.
Guvernul României a emis la începutul lunii septembrie două hotărâri referitoare la facilitățile de transport oferite elevilor și studenților, începând cu anul școlar în curs. Iată ce beneficii au elevii din România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Transportul public decontat pentru elevi
Așadar, potrivit noilor decizii luate de Guvernul României, elevii din învățământul preuniversitar acreditat și autorizat, inclusiv cei înregistrați în unitățile de învățământ preuniversitar cu curriculum străin, au acum acces la servicii de transport local, și nu numai. Această inițiativă se extinde la transportul metropolitan, județean, rutier, naval și de metrou, precum și la serviciile feroviare pentru toate categoriile de trenuri la clasa a II-a, pe întreaga perioadă a anului școlar.
Noul program vine cu următoarele facilități și proceduri:
- Extinderea beneficiarilor: S-a introdus o nouă categorie de beneficiari de gratuitate la transport, elevii înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin.
- Transport gratuit cu metroul în Județul Ilfov: Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat care locuiesc și/sau învață în Județul Ilfov pot beneficia de gratuitate pentru transportul cu metroul.
- Trei categorii de transport feroviar gratuit: Operatorii de transport feroviar vor emite titluri de călătorie gratuite pentru elevi. Acestea vor fi valabile pentru toate categoriile de trenuri la clasa a II-a, pe orice rută, pe durata întregului an școlar.
- Gratuitatea pentru metrou: În cazul transportului cu metroul, gratuitatea se acordă prin intermediul unui abonament lunar pe toată perioada anului școlar. Costurile pentru aceste beneficii sunt suportate din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
În ceea ce privește transportul public local, metropolitan, județean și interjudețean rutier, elevii au dreptul la:
- Transport județean și interjudețean: Pot folosi transportul public rutier județean și interjudețean între localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați.
- Sumă forfetară: Pentru zonele și distanțele în care nu este disponibil serviciu de transport public sau mijloace de transport aparținând unităților de învățământ și unităților administrativ teritoriale, se acordă sume forfetare.
- Transport public local și metropolitan: Elevii au dreptul la utilizarea transportului public local și metropolitan.
Decontarea costurilor pentru aceste facilități se face de către Ministerul Educației. Aceste măsuri sunt menite să sprijine accesul la educație și să reducă povara financiară asupra familiilor cu elevi în România.
STB - transportul cu autobuz
Elevii din învățământul acreditat sau autorizat, de la nivelul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, special, profesional și postliceal, care învață într-o unitate de învățământ din Municipiul București sau Județul Ilfov, pot beneficia de gratuitate la utilizarea transportului metropolitan.
Această gratuitate este disponibilă pentru deținătorii unui card de transport încărcat cu un abonament metropolitan valabil. Cardul de transport poate fi încărcat cu un abonament metropolitan valabil începând de la momentul achiziției și până la data de 31 august 2024.
Pentru a obține această gratuitate la procurarea abonamentului metropolitan, trebuie să prezinte următoarele documente:
· Carnetul de elev valabil pentru anul în curs, cu semnătura și ștampila unității de învățământ emitentă, având toate câmpurile completate, inclusiv nume, prenume, adresă și CNP.
· Certificatul de naștere, carte de identitate sau pașaport, sau carte de rezidență (acest document va fi prezentat doar în scop de consultare, fără a fi scanat).
· Certificatul de căsătorie sau hotărârile instanțelor de judecată sau alte acte emise de instituțiile publice (dacă este cazul, în situația în care apar schimbări care nu sunt reflectate în documentele prezentate).
Persoanele care beneficiază de reduceri sau gratuități pot achiziționa abonamente metropolitane cu durata de valabilitate de 1 lună, 6 luni sau 12 luni de la oricare punct de vânzare disponibil.
Transportul cu trenul
Elevii din învățământul preuniversitar acreditat sau autorizat au dreptul la gratuitate pentru călătoriile cu trenurile interne de clasa a II-a pe tot parcursul anului calendaristic, potrivit site-urilor oficiale ale operatorilor de transport feroviar.
Procesul de emitere a legitimațiilor de călătorie gratuite pentru elevi și a abonamentelor lunare gratuite pentru elevi cu număr nelimitat de călătorii, clasa a II-a, se efectuează în următoarele condiții:
- Se bazează pe carnetul de elev validat pentru anul școlar în curs, care va conține codul numeric personal al elevului pe prima filă.
- Pentru elevii din clasele pregătitoare, se necesită o adeverință doveditoare și o copie a certificatului de naștere în loc de carnet de elev.
Legitimațiile de călătorie și abonamentele lunare gratuite pentru elevi pot fi achiziționate din următoarele surse:
- Casele de bilete
- Personalul de tren
- Online
- Automate de vânzare legitimații de călătorie, conform regulilor specifice ale companiei feroviare.
Pentru călătoria la clasa I, toți elevii trebuie să achite diferențele tarifare corespunzătoare, cum ar fi diferența de clasă și tariful pentru rezervarea la clasa I.
La verificarea legitimității călătoriei în tren, elevii trebuie să prezinte următoarele documente:
- Legitimația de călătorie sau abonamentul lunar, după caz.
- Carnetul de elev valabil pentru anul școlar în curs și un act de identitate, cum ar fi cartea de identitate sau pașaportul. Elevii din învățământul primar și gimnazial trebuie să prezinte doar legitimația de călătorie sau abonamentul lunar, împreună cu carnetul de elev. Elevii din clasele pregătitoare care nu au carnet de elev trebuie să prezinte adeverința doveditoare și o copie a certificatului de naștere.
În situația în care elevii nu prezintă documentele menționate mai sus sau prezintă documente eliberate de unitățile de învățământ de apartenență (adeverințe sau alte documente școlare) care nu sunt valabile pentru anul școlar în curs, aceștia vor fi considerați că nu au legitimație de călătorie și vor fi taxati cu tariful majorat de călătorie în tren.
Transportul cu metroul
Elevii care învață în județul Ilfov și în Municipiul București beneficiază de transport gratuit cu metroul.
Acte necesare pentru emiterea titlurilor de călătorie gratuite:
- carnetul de elev, vizat pe anul școlar în curs, având CNP-ul elevului înscris pe prima filă (original) sau adeverința emisă de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs (original) sau cardul național de elev;
- cartea de identitate (original)- pentru elevii peste 14 ani;
- certificatul de naștere, în copie, pe suport de hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani.
În primele 30 de zile calendaristice de la începerea anului școlar se va accepta carnetul de elev vizat pentru anul școlar anterior sau adeverința emisă de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs (original), potrivit Metrorex.
Costuri pentru elevii care fac naveta
În cazul în care elevii nu urmează cursurile în localitatea de domiciliu și nu au acces la serviciile de transport public, ei primesc o sumă lunară fixă, cuantumul căreia este stabilit anual, cu aprobarea Agenției Naționale pentru Reglementare în domeniul Serviciilor Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), prin hotărâre a consiliului județean. Valoarea acestei sume depinde de distanța dintre unitatea de învățământ și locul de domiciliu.
În toate cazurile, Direcția Județeană de Învățământ Preuniversitar (DJIP) sau Direcția Municipală de Învățământ Preuniversitar (DMBIP) efectuează analize semestriale pentru astfel de situații și le prezintă Ministerului Educației și autorităților locale competente, cu scopul de a dezvolta serviciile publice de transport de persoane.
În prezent, se asigură o sumă forfetară pentru toți elevii care învață în afara localității de domiciliu, conform prevederilor Legii Educației Naționale nr. 1/2011.
Elevilor care sunt școlarizați în afara localității de domiciliu li se oferă o sumă forfetară lunară pentru acoperirea cheltuielilor de transport dus-întors, pe durata cursurilor școlare. Această sumă este finanțată de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Educației, și este distribuită prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați.
Elevii primesc această sumă în avans lunar. Suma forfetară nu este impozabilă și nu este inclusă în calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, care este necesar pentru obținerea burselor de studiu și/sau a burselor de ajutor social.
Valoarea actuală a sumei forfetare este următoarea:
- 60 de lei lunar pentru distanțe de până la 3 kilometri.
- Suplimentar, se adaugă 6 lei lunar pentru fiecare kilometru în plus pentru distanțe mai mari de 3 kilometri, până la un maximum de 342 de lei lunar pentru distanțe de 50 de kilometri.
- Pentru distanțe mai mari de 50 de kilometri, se adaugă 6 lei lunar pentru fiecare kilometru suplimentar.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: tren, elevi, metrou, transport în comun,
Dată publicare:
18-09-2023 18:10