Bătrânii noștri, ajutați de belgieni și elvețieni
Doar voluntarii sprijiniţi în mare parte de străini îi mai duc la medic, le fac mâncare şi îi îngrijesc pe bătrâni.
Belgienii şi elveţienii au început proiecte în satele de la noi şi ne învaţă cum să avem grijă de bunicii nimănui.
Din birourile lor, oficialii par încântaţi de situaţie, dar se mulţumesc să ia notiţe şi să facă promisiuni. O femeie trăieşte singură de câţiva ani. Bătrâneţea îi este alinată doar de voluntarii care îi trec pragul.
Bătrână: 'Voluntarii mă întreabă- Ce ai făcut? Ai nevoie de ceva? Măcar să te întrebe cineva de sănătate, contează foarte mult''
La fel ca ea, mii de vârstnici din toată ţară sunt ajutaţi printr-un program finanţat de elveţieni. Ei au un sistem de asistenţă socială bine pus la punct care funcţionează în paralel cu cel de sănătate.
Roland Python, Elveţia: ''Poți să suni dacă ai o problemă. Doctorul îţi spune dacă poţi să stai acasă, dacă ai nevoie de injecţii. Trebuie să fii văzut de un doctor o dată sau de 2 ori pe săptămâna, apoi e important să fie şi activităţi sociale pentru că separat nu este suficient "
În semn de solidaritate un grup de belgieni, trecuţi bine de 50 de ani, au colindat România pe bicicletă şi au strâns bani pentru neputinciosii noştri.
Thomas Baekeland, ambasador Belgia: ''În Belgia, avem un sistem de asistenţă socială şi medicală foarte vechi şi suntem mândri de asta. Este crescut de organizaţii neguvernamentale şi acest sistem poate fi împrumutat''
Josef Goebels: "Este nevoie de ajutor medical, dar şi social. Populaţia României în 10 ani va îmbătrâni foarte tare şi trebuie să ne gândim foarte serios ce măsuri putem lua''
În timp ce străinii se gândesc la viitorul nostru, autorităţile de aici sunt nepăsătoare.
Elena Dinu, parlamentar: "Am persmis ONG-urilor să acorde astfel de asistenţă specializată în comunităţile mici".
Reporter: "Câţi bătrâni sunt îngrijiți în Romania, până acum, prin aceste servicii?''
1 milion! Acesta este numărul celor care au nevoie de un astfel de ajutor şi chiar dacă problema este cunoscută de ani de zile, statul român încă nu a pus la punct o strategie pentru persoanele de vârstă a treia. Şi la acest capitol, suntem printre ultimii din Europa.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, romania, batrani, voluntari, autoritati, proiecte, bunici,
Dată publicare:
23-09-2017 18:51