Bătrâna care trăiește pe stradă, în ger, după ce i-a murit fiul. Vinde căciuli făcute de ea

navodari

O postare pe Facebook a reușit să emoționeze mulți constănțeni care nu au putut să rămână indiferenți la necazul unei bâtrâne din Năvodari.

Luiza Rosentzveig, fondatoarea Asociaţiei Caritatea din Constanţa, a postat pe Facebook fotografii cu femeia îmbrăcată foarte gros, care stă afară, în ger, și vinde căciuli și mănuși lucrate de ea.

"Acum este despre ea, despre sufletul cald din ninsoarea rece. Sunt -2grade, e luni dimineață sunt la taxe şi impozite în Năvodari şi o văd cum târaie sacii şi iese dintr-un bloc naţionalizat pe care nu aţi vrea să îl vedeţi pentru că ar trebui să vă avertizez că imaginile vă pot afecta emoţional.

Ştiu e doar un caz între multe alte cazuri.. Oare ne-am gândit vreodată cum va fi bătrânețea noastră? Cum de sus poţi să cazi jos? A avut o viaţă normală cândva, până i-a murit băiatul. Acest trăi indiferent de anotimp şi zi, o singurătate apăsătoare 2 andrele în mâinile obosite şi un simţ tactil mai dezvoltat de când şi-a pierdut ochelarii. Nu cerșește, e acolo zi de zi cu plusurile, cărțile, mileurile şi totoseii împletiţi pe care puţini au ochi să le vadă. Un glas blând îmi umple ziua cu bucurie: "există şi oameni cu suflet", a scris femeia pe Facebook.

Postarea a adunat numeroase comentarii și a fost distribuită de sute de oameni care-și doresc o viață mai bună pentru femeie.

Citește și
zapezi
Iarna bate recorduri în Europa. În Alpii Francezi au fost ninsori fără precedent în ultimii 30 de ani
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

”E acolo de cel puţin 10 ani,mergeam la şcoală şi mă opream să iau seminţe de la ea.

O știu,am luat cărţi de la ea şi mi-a spus povestea ei, nu știu cum rezistă, are și o pisicuţă

Ştiu despre ce este vorba ! Acum ceva ani 2,3 am trecut pe lângă dumneaei. I-am pus în palma o sumă, de fapt toţi banii pe care îi aveam la mine, nu era o sumă colosală, consistenta totuşi. A rămas consternata, şi a podidit-o plânsul, când am refuzat nişte botoşei împletiţi de dânsa... Adevărat cu viaţa, filmul, demnitatea...

Da...o ştiu şi eu...este atât de blândă şi are o poveste atât de tristă...ştiu că unicul fiu a decedat acum 2 ani..???? este singură...mereu mă opresc la dânsa...eu nu sunt din Năvodari însă am înţeles că stă acolo de f mulţi ani...lângă Alfa Beta...

Aşa este ... este o bătrânică care are nevoie de ajutor! Stă de dimineaţă până seara şi aşteaptă să vină cineva să îi cumpere ceva ca să poată să aibă bănuţi pt a doua zi ! Mai exact dacă ştiţi unde este alfa şi beta dacă vă uitaţi mai atent o observaţi pe bunicuţa acolo

Da, deși nu am nici 30 de ani împliniți m-am gândit de multe ori cum va fi la bătrânețe! Nu ști unde te duce viața, putem ajunge oricare dintre noi în situația acestei bunicuțe. Aș cumpăra cu drag de la ea!”

 

Primăria Năvodari a făcut o precizare pe site-ul oficial.

”Situația doamnei B.A. este cunoscută de Direcția Asistență Socială iar în urma postării articolului pe internet, s-a efectuat o nouă vizită la domiciliul acesteia.

Doamna B.A. în vârstă de 77 ani, este văduvă, pensionară și locuiește singură în apartamentul proprietate personală format din 2 camere și dependințe, locuință care îi oferă confortul necesar pentru un trăi decent. Imobilul nu prezintă risc ambiental (este curat întreținut, aerisit, mobilat și dotat cu cele necesare unui trai modest, dar decent) și nu înregistrează datorii la plata utilităților.

Doamna are două fiice, care locuiesc în orașe aflate în apropierea orașului Năvodari, menținând legătura permanent cu acestea (atât telefonic cât și prin vizite periodice), iar singurul fiu pe care l-a avut a decedat în urmă cu aproximativ un an.

Vârstnica prezintă probleme de sănătate doar cele specifice vârstei, aflându-se în evidența medicului de familie, neavând un diagnostic grav care să impună administrarea unui tratament medicamentos permanent.

În urma evaluării făcute de reprezentanții instituției, nu au fost identificate deprivări materiale care să îi pună viața sau sănătatea în pericol și nu există risc de excluziune socială.

Precizăm totodată faptul că doamna B.A. a beneficiat de-a lungul timpului și până în prezent de următoarele beneficii de asistență socială:

subvenție la încălzirea locuinței conform OUG 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece;
tichete sociale acordate pensionarilor conform HCL 30/2017 privind acordarea ajutoarelor de urgență și ajutoarelor de înmormântare.
De asemenea, doamna a fost informată și consiliată cu privire la posibilitatea acordării următoarelor servicii sociale:

asigurarea hranei zilnice (prânz și cină) în cadrul Cantinei de Ajutor Social;
participarea la activități socio-ocupaționale (petrecerea timpului liber, socializare, excursii, s.a.) în cadrul Centrului de Zi pentru Persoane în Vârstă,
servicii pe care aceasta le-a refuzat, considerând ca nu îi sunt necesare, dorind să își mențină stilul de viață pe care l-a adoptat în urmă cu mai mulți ani, stil la care s-a făcut referire în articolul menționat și care atrage compasiunea comunității.

Toate aceste aspecte au fost discutate telefonic și cu una dintre fiicele doamnei, care ne-a confirmat faptul că este decizia doamnei B.A. de a-și petrece zilnic timpul croșetând și împletind diverse lucruri pe care le expune în spațiul public.

Apreciem spiritul civic al comunității și dorința de implicare în ajutorarea persoanelor aflate în nevoie, dar considerăm că o evaluare completă, obiectivă și reală a stării de dificultate în care se poate afla o persoană la un anumit moment al vieții, se poate realiza numai după culegerea tuturor informațiilor relevante despre persoană, lucru pe care îl poate realiza Direcția Asistență Socială, în colaborare cu alte instituții.

Aducându-ne la cunoștință situațiile de dificultate din jurul dumneavoastră, urmate de intervențiile prompte ale asistenților sociali, contribuiți la îmbunătățirea calității vieții persoanelor în cauză, acolo unde este o nevoie reala, cu respectarea prevederilor legale; unde cadrul legislativ nu acoperă în totalitate nevoile identificate, instituția noastră organizează campanii umanitare de strângere de fonduri, îmbrăcăminte, alimente, etc., iar unele situații urgente sunt rezolvate chiar și prin donațiile directe făcute de angajații instituției (în bani, alimente, îmbrăcăminte s.a.).”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Viscol puternic în mai multe județe. Dezastrul provocat de vântul care a atins 130 de km/h
Viscol puternic în mai multe județe. Dezastrul provocat de vântul care a atins 130 de km/h

În sud estul României vântul puternic asemănător unui ciclon, care a bătut uneori şi cu 130 de km la rafală, a provocat mai multe accidente în Dobrogea, iar la Galaţi mai mulţi copaci au fost doborâţi de rafale.

Iarna bate recorduri în Europa. În Alpii Francezi au fost ninsori fără precedent în ultimii 30 de ani
Iarna bate recorduri în Europa. În Alpii Francezi au fost ninsori fără precedent în ultimii 30 de ani

Dacă la noi iarna se lasă aşteptată, în alte ţări nu numai că a venit, dar bate recorduri. În Alpii Francezi au fost ninsori fără precedent în ultimii 30 de ani.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.