Analiză. Ce se va întâmpla dacă românii își vor retrage banii strânși la Pilonul 2 de pensii
O altă măsură controversată anunțată de ministrul Finanțelor este varianta potrivit căreia salariații vor putea să își retragă banii strânși la Pilonul 2 de pensii.
''Este o alegere riscantă'', le atrag atenția economiștii celor care sunt tentanti să își risipească banii strânși pentru bătrânețe.
În plus, retragerea acestor sume va duce la creșterea consumului, deci la o economie fragilă, și la scumpiri, mai spun specialiștii.
Potrivit ministrului Finanțelor, oricine a contribuit cel puțin 5 ani la pensia privată obligatorie va putea să retragă de anul viitor toți banii strânși în cont.
Cei care decid să retragă banii strânși la pilonul II vor putea face asta dacă plătesc un comision de 2% din sumă. Dacă luăm în calcul valoarea medie actuală a unui cont de pensie privată de 6000 de lei, persoana respectivă va rămâne în mână cu 5.880 de lei.
Apoi, cei care își retrag banii din Pilonul II, vor contribui doar la Pilonul I, iar la pensie trebuie să se descurce doar cu ce le va da statul.
Vasilică Andronic, sociolog: ”Românii, în general, nu au această cultură a economisirii și, practic, grija pentru ziua de mâine se referă la propriu la ziua de mâine. E ca și cum ai avea acces la un borcan cu miere și te-ai duce să te înfrupți din el, dar nu de plăcere, ci de nevoie, probabil s-ar acoperi niște nevoi punctuale pe termen scurt. ”
Retragerea acestor sume va duce la creșterea inflației, spun economiștii.
George Vulcănescu: ''Un calcul matematic cinic, dacă vreți, de unde mai aducem bani în consum în momentul ăsta. Să le oferi posibilitatea unor de a se retrage și de a-și fructifica economiile de peste 5 ani. Este rău dacă este însoțită de creșterea inflației, dacă ajungem să jonglăm cu averea tineretului, pentru că ei vor fi până la urmă pierzatorii pe termen lung.”
În condițiile în care pentru mai mult de jumătate dintre români, Pilonul II este singura sursă de economisire care nu depinde de situația politică și economică din viitor, efectele vor fi devastatoare pentru economie, spun și administratorii de fonduri private, care investesc banii contribuabililor.
Peste 7 milioane de români contribuie în prezent la pilonul II, iar până acum s-au strâns peste 10 miliarde de euro.
Randamentul mediu obținut anual de administratorii de fond privat trece de 8%.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: pensie, pensii, pilonul II, eugen teodorovici,
Dată publicare:
19-12-2018 17:48