Romancele care isi lasa sotii si copiii pentru a ingriji batrani in Germania si Austria. "Te umilesti, practic esti sluga"

Ultima actualizare: 04-06-2017 01:20

In timp ce batranii si copiii nostri raman ai nimanui, neglijati si nefericiti, sute de romance pleaca, aproape zilnic, in Austria si Germania.

Judetele Caras-Severin si Mehedinti sunt o pepiniera pentru forta de munca, extrem de apreciata in aceste tari. Femeile locuiesc in casa cu cei pe care urmeaza sa ii ingrijeasca, iar pentru sacrificiul lor primesc in jur de 1000 de euro lunar.

Iulica Velici lucreaza de 7 ani in Austria. Joi si-a luat ramas bun de la barbat si s-a urcat in microbuz. E inceput de luna si trebuie sa se intoarca la serviciu ca sa inlocuiasca tot o romanca.

Iulica Velici: "- E greu! Ca oricat de bine ar fi acolo nu suntem langa familie. Am trei copii si 6 nepoti si ce a fost odata mai dureros cand eu am plecat in Austria fiica mea a nascut doua fetite gemene, care erau premature si tinute prematur si, eu facand Austria, ele ma vad mai rar si odata in curte stand m-a intrebat si atunci parca s-a rupt ceva in mine pentru ca nu-ti vezi nepotii crescand."

Contractele dureaza cel mult 3 luni. Austriecii au nevoie de oameni in putere care sa le ingrijeasca batranii. Drept urmare din tara pleaca familii intregi care fac cu schimbul.

Femeie:"- Suntem foarte bucuroase ca stim ca peste o luna venim cu bani si cu bani frumosi. La noi la Romania nu e."

Reporter: "- Cat e de greu cand plecati de acasa de fiecare data?"
Femeie: "- Nu e usor, dar ne bucuram ca castigam un ban cinstit si cand ne duceam acasa ne ducem bucuroase ca realizam ceva acasa: ca se vede ceva dupa noi."

In urma lor, satele sunt aproape pustii.

Judetul Caras-Severin, localitatea Goruia. Cativa batrani stau in fata portii cu gandul la copiii si nepotii care sunt la mii de kilometri departare. Ironia sotii este ca pe ei nu are cine sa ii ingrijeasca.

Aproape ca nu e casa din care sa nu fie cineva plecat. In general femeile sunt mai hotarate.

Reporter: "- Unde-s copiii?"
Batran: "Is dusi in Austria"
Reporter: "- Ce fac acolo?"
Batran: "- Sa castige bani"
Reporter: "- Dumnevoastra sunteti singur?"
Batran: "- Singur, da"
Reporter: "- Cum va decurcati?"
Batran: "- Foarte greu"

Localnic: "- In strainatate am doua fete"
Reporter: "- Ce fac acolo?"
Localnic: "- La babe, sa faca bani. Ginerele nu lucra, alalalt ginere e bolnav.".

Domnul Liviu lucreaza la posta, insa cu leafa lui le este imposibil sa se descurce, asa ca nevasta a luat viata in piept.

Liviu Cotarla: " E umilinta urata ca tre' sa te umilesti acolo in fata lui, ca practic esti sluga, esti sclav. Are o baba de intretinut, de sters, de facut mancare, de facut curat. Caz de dementa are baba."
Reporter: "Dumneavoastra fiind singur aici cum va descurcati?"
Liviu Cotorla: "- Foarte greu, foarte greu."

Si sotia vecinului Achim este tot in Austria de aproape doua luni.

Smach Achim: "- Acum e sotia, face schimb cu nora-mea. Copilul cu nevasta is plecati din tara dupa ce au facut atata scoala s-au dus la munca de jos de acolo. Cum sa nu-mi fie greu cand am copilul, nora, nora astalalta pleaca o luna, ramane copilul fara mama."

Pe strada daca vezi doua trei femei, insa si acestea abia s-au intors ori sunt cu bagajele la usa.

Ileana: "Foarte greu, o luna, doua luni depinde cat vrei sa stai. Am o fetita, e la scoala."
Reporter: "- Ea ce zice?"
Ileana: "- Ce sa zica? Toata ziua, noaptea imi da telefon < mama, mi-e dor de tine>, altadata cand stau doua-trei luni .

In locul ei e acum la lucru sotia domnului Stefi.

Stefi Petrut-Taranu: "- Avem nevoie de bani mai multi pentru ca avem un fiu de clasa a XI-a la liceu. Nevoile de fiecare zi sigur impun o suma mai mare de bani si de aceea ea merge o luna in Austri am o luna acasa, iar in Austria, iar acasa.

Si familia primarului lucreaza in Occident la fel si cea a viceprimarului.

Reporter: "- Cand pleaca mami din tara cu cine ramai?"
Copilul viceprimarului: "- Cu bunica"
Reporter: "-Iti e doi de mami?"
Copilul viceprimarului: "-Da"
Reporter: "-Ce ii spui tu cel mai mult?"
Copilul viceprimarului: "- Ca o iubesc"
Reporter: "- Si ce sa iti aduca, nu?"
Copilul viceprimarului: "-Da"

Sotia viceprimarului: "- Ingrijesc un batran. Am un batranel. Tot fac: gatesc, tot tot."
Reporter: "-Ati incercat sa va gasiti de lucru aici?"
Sotia viceprimarului: "-Ce sa fac cu banii de aici. N-avem ce face."

Razvan Vacarescu, viceprimarul localitatii Goruia: "Am fost impreuna cu dumnevoastra in sat, v-am demonstrat ca nu am gasit decat barbati si cel putin trei femei, care unele acum au venit si urmatoarele urmeaza sa plece. Cam 80% plecate. Situatie extrem de complicata, la fel si cazul meu si el, ati vazut, raman peste o saptamana singur datorita nevoilor."

Dincolo de ruptura din aceste familii, efortul merita in final. Pentru o luna de munca in strainatate femeile sunt platite, in medie, cu 1000 de euro. Aici nu ar castiga niciodata acesti bani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO