Cum se vor desfăşura slujbele de Paşte. Mesajul premierului Cîţu

×
Codul embed a fost copiat

Slujbele de Paşti se vor desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Printre acestea vor fi mai mult ca sigur purtarea obligatorie a măștii, păstrarea distanței fizice între participanți, deplasarea la biserică pe jos sau cu mașina personală și desfășurarea slujbei în aer liber.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că reprezentanții cultelor au venit cu propuneri adecvate situației epidemiologice prin care trecem, dar care respectă totodată și libertatea religioasă prin posibilitatea credincioșilor de a participa fizic la momentele importante ale sărbătorilor religioase.

"Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă indică faptul că acestea se vor putea desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măştii, distanţarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcaşul de cult de care aparţinem etc)", afirmă Bănescu într-un comunicat transmis presei după întâlnirea reprezentanţilor Cultelor organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei consideră că tema condiţiilor în care se vor desfăşura anul acesta sărbătorile pascale a fost una "bazată pe un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenţii comune în identificarea soluţiilor optime pentru respectarea libertăţii religioase şi, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare".

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Toate cultele religioase au făcut propuneri adecvate situaţiei epidemiologice încă delicate prin care trecem, dar şi respectării depline a libertăţii religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioşilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere. Elementele concrete referitoare la organizarea şi desfăşurarea Slujbei de Înviere din acest an vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât şi de autorităţile de stat după ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu", se mai arată în comunicat.

Tot în cadrul întâlnirii de miercuri, reprezentanții cultelor au mai obținut o concesie de la autorități. Astfel, cei care au murit de COVID vor avea și ei parte de o slujbă tradițională de înmormântare și nu una restrânsă că până acum. Acestea vor putea fi oficiate respectând voința familiei decedatului și ritualurile cultului religios, ceea ce înseamnă că sicriul va putea fi dus și în capelă. Se vor menține însă toate măsurile de siguranță.

Pe de altă parte, bolnavii de COVID internați în spitale, inclusiv la terapie intensivă, vor putea primi vizita unui preot care să-i binecuvânteze și să se roage pentru ei. Evident, slujitorii Domnului vor fi nevoiți să îmbrace combinezoanele de protecție și să își ia toate măsurile de siguranță necesare.

Elementele concrete referitoare la organizarea și desfășurarea Slujbei de Înviere din acest an vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât și de autoritățile de stat, însă doar după ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu.

Premierul Florin Cîţu: Soluția spre care mergem este să adaptăm intervalul orar al restricțiilor de circulație, astfel încât credincioșii să poată participa fizic la Slujba de Înviere

 

 

 

Mesajul premierului Florin Cîţu, transmis de Guvern pe pagina de Facebook

„Am avut astăzi o întâlnire extrem de utilă cu reprezentanții cultelor religioase din România. Am discutat soluții pentru ca, anul acesta, fiecare credincios care întâmpină în perioada următoare Sărbătorile Pascale, sau alte ritualuri religioase specifice cultului din care face parte, să o facă în condiții de siguranță sanitară.

Am ascultat cu toată deschiderea propunerile reprezentanților fiecăruia dintre culte în ceea ce privește stabilirea unor derogări de la restricțiile actuale de circulație pe timp de noapte, strict pentru aceste sărbători.

Soluția spre care mergem este să adaptăm intervalul orar al restricțiilor de circulație, astfel încât credincioșii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile proprii fiecărui cult religios, evident, cu condiția respectării regulilor de siguranță sanitară.

Conform surselor Știrile PRO TV, în noaptea de Înviere, derogarea va fi pentru circulație până la 2.00 noaptea.

Discuția de astăzi mi-a confirmat că există deplină înțelegere din partea tuturor privind prioritatea perioadei actuale: sănătatea populației. Colaborarea și comunicarea reprezintă calea cea mai bună pentru respectarea libertății religioase, chiar și în condițiile epidemiologice actuale.

În același timp, am făcut apel la reprezentanții cultelor religioase să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

Vaccinarea rapidă a unui segment cât mai mare de populație ne va ajuta să depășim cât mai curând pandemia și cu cât mai puțini români afectați de virus.

Un alt subiect important abordat în cursul întâlnirii a fost legat de o serie de modificări, pe care reprezentanții cultelor le consideră necesare, în privința regulilor actuale de înmormântare a persoanelor decedate din cauza infectării cu noul coronavirus. În colaborare, vom adapta aceste norme, pentru a da posibilitatea de oficiere a slujbelor de înmormântare cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține.

Întâlnirea de astăzi de la sediul Guvernului a evidențiat că, prin dialog și parteneriat între autoritățile publice și cultele religioase, deciziile care sunt luate pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 răspund atât nevoilor de protejare a sănătății publice, cât și celor religioase ale credincioșilor.”

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Iohannis: „Trebuie să găsim soluţii ca oamenii să meargă la biserică de Paşte”
Iohannis: „Trebuie să găsim soluţii ca oamenii să meargă la biserică de Paşte”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că trebuie găsite soluţii astfel încât oamenii să poată merge la biserică de Paşte.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce apare pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce apare pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.

 

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.