Iohannis: „Trebuie să găsim soluţii ca oamenii să meargă la biserică de Paşte”

Dată publicare: 24-03-2021 14:23
Dată actualizare: 24-03-2021 14:37


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că trebuie găsite soluţii astfel încât oamenii să poată merge la biserică de Paşte.

„Anul acesta, sărbătorile sunt la o distanţă mare. Acum, în 4 aprilie, vor sărbători catolicii, evanghelicii, reformaţii, iar la începutul lui mai vor sărbători creştinii ortodocşi. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în aşa fel încât lumea să poată să meargă şi la biserică, să se întâlnească, sigur, în cerc mai restrâns, dar să se poată întâlni cu familia, fără să avem petreceri cu multe persoane, mai degrabă în cadrul familial, dar cred că aceste lucruri sunt posibile. Nu îmi doresc - şi am spus acest lucru foarte clar de la început - să îngrădim accesul la biserică. Sunt Sfintele Sărbători de Paşti. Oamenii vor să meargă la biserică şi trebuie să găsim soluţii ca să meargă la biserică”, a spus Iohannis.

Şeful statului a participat, miercuri, alături de premierul Florin Cîţu şi mai mulţi membri ai Guvernului, la prima acţiune din cadrul campaniei de împădurire în zona deşertificată din sudul României, care a avut loc la Dăbuleni în judeţul Dolj.

Iohannis: Pentru România nu dorim o carantină naţională

 

Preşedintele a declarat că nu se doreşte o carantină naţională şi a făcut apel la respectarea restricţiilor şi pentru accelerarea campaniei de vaccinare.

"Deciziile se iau în plan naţional şi pentru România nu dorim o carantină naţională, fiindcă nu rezolvă problema şi nu e aceeaşi situaţie în fiecare localitate. Credem că măsurile generale, restricţiile generale sunt acum în vigoare şi rămân în vigoare, iar acolo unde rata de infectare creşte se vor lua suplimentar măsuri şi se vor impune restricţii, cum sunt cele care, probabil, vor fi luate pentru Bucureşti, cu limitarea circulaţiei, într-un fel, în weekend", a afirmat Iohannis.

El a făcut apel la români să respecte restricţiile şi să se înscrie pentru vaccinarea anti-COVID.

"Setul de măsuri de care dispun autorităţile este cunoscut, sunt restricţiile care sunt în vigoare în toată ţara, sunt restricţiile care se iau suplimentar în localităţile care au o rată de infectare foarte mare şi, evident, este campania de vaccinare, care prinde din ce în ce mai multă viteză, însă trebuie să fim - şi trebuie să fiu foarte sincer - acest val trei, fiindcă suntem în valul trei, nu dispare de la sine. Pentru a domoli acest val trei este nevoie de respectarea restricţiilor şi de accelerarea campaniei de vaccinare. Prin combinaţia acestor două vom trece şi peste acest val trei. (...) Sunt foarte îngrijorat, situaţia este extrem de serioasă şi fac un apel la toţi românii să respecte restricţiile şi să se înscrie pentru vaccinare. Doar prin combinaţia acestor măsuri putem să trecem de pandemie", a spus Iohannis.

Preşedintele le-a transmis românilor să evite aglomeraţiile şi dacă merg la schi.

"Chiar dacă ninge, nu cred că este neapărat vremea potrivită pentru schi. Oricum, dacă mergeţi la schi, evitaţi aglomeraţiile, respectaţi distanţa", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a precizat că, în weekend, va avea loc o reuniune a Consiliului European pe tema pandemiei, în format videoconferinţă.

"Pot să vă spun că o să fiu foarte ferm şi clar în Consiliu - trebuie să accelerăm vaccinarea (...) şi trebuie să luăm absolut toate măsurile care pot fi luate împreună cu producătorii de vaccinuri pentru a creşte viteza de vaccinare. Până acum, aceste solicitări pe care le-am avut şi eu şi alţii au dat rezultate, avem doze suplimentare. De exemplu, în aceste două săptămâni, ultimele două săptămâni din martie, primim multe doze suplimentare dintr-un vaccin care este foarte căutat şi cred că se poate face mai mult. În paralel, vom discuta despre certificatul care arată dacă o persoană a fost vaccinată, a avut boala sau a făcut un test şi aceste chestiuni vor fi probabil lămurite în cursul acestui Consiliu", a precizat Klaus Iohannis.

De asemenea, preşedintele a subliniat că România are doze suficiente de vaccin şi că foloseşte, ca stat membru al UE, vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului.

"Sunt optimist că vom reuşi acum, la sfârşitul lui martie şi în aprilie, să vaccinăm sute şi sute de mii de persoane în plus, ceea ce evident va duce la stăpânirea extinderii pandemiei. Nu se ia în calcul să importăm nimic ce nu este agreat în Uniunea Europeană", a mai spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a participat, miercuri, alături de premierul Florin Cîţu şi mai mulţi membri ai Guvernului, la prima acţiune din cadrul campaniei de împădurire în zona deşertificată din sudul României, care a avut loc la Dăbuleni în judeţul Dolj.


VIDEO PROTVPLUS.RO