Bandaj pentru criza sistemului sanitar din Romania. Peste 1.000 de posturi deblocate in spitale
Satule de astfel de conditii de munca, dupa proteste, marsuri si o greva de avertisment, cadrele medicale au reusit sa obtina deblocarea a peste 1.000 de posturi in spitale.
Asa ca, din luna ianuarie, managerii unitatilor sanitare trebuie sa organizeze concursuri ca sa angajeze asistente, infirmiere dar mai ales doctori.
Doamna Sara, asistenta sefa a sectiei de Pediatrie de la Spitalul Marie Curie, nu stie ce sa faca mai repede: sa ia in brate pe o copila abandonata, sa pregateasca tratamentele pentru pacienti ori sa faca fisele de internare.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Lucreaza o mana de asistente si infirmiere la o sectie unde sunt ingrijiti 53 de copii cu diferite afectiuni.
Cel putin 10 asistente si infirmiere ar mai trebui angajate in acest moment.
"Una la 10, una la 25 de copii, aveam perfuzii la 10 copii in reanimare pe sectie 3 la scolari.. 15 perfuzii cu doua asistente. Alergi unde piuie", a spus Sara Alexandrescu.
"Necesar pentru fiecare din sectii inca jumate din personal daca as fi foarte corecta. 30 paturi lucram la minim personal: 10 medici - 15 medici sa echilibreze 100 asistente medicale. Oamenii lucreaza peste puterile lor", a spus Mihaela Balgradean, seful sectiei de pediatrie de la Spitalul Marie Curie.
La fel se intampla si la sectia de transplant medular a spitalului Fundeni. Doctorii si asistentele fac munca dubla.
Ca sa rezolve aceasta criza de personal din unitatile sanitare de stat, oficialii au aprobat deblocarea a 1.124 de posturi, iar managerii ar trebui sa organizeze concursuri de angajare.
"Se refera la personal medical: medici toate specializarile, asistente, moase, infirmiere", a informat ministrul Eugen Nicolaescu.
Medicii care se vor angaja pe acele posturi vin pe salarii de nimic: vor castiga intre 1.300 si 3.000 lei. De altfel, Romania ramane tara cu cele mai mici salarii din UE pentru cadrele medicale.