Noul pachet de sanatate intra in vigoare din acest an. Ce analize vom face la medicul de familie
Va fi mai sarac in servicii, pliat pe bugetul anului 2014, insa va pune ordine in haosul din sanatate. Este vorba despre pachetul de baza privind serviciile medicale pentru pacienti, care le va da mai mult de lucru doctorilor de familie.
Nu se atinge insa, de urgente.
Pachetul vizeaza medicina primara, de ambulatoriu si de spital, dar si stomatologia, stabilind serviciile de care beneficiaza toti cetatenii, indiferent daca sunt asigurati sau nu. Iata cum stau lucrurile pentru medicina de familie.
Alegeri 2024
21:56
Nicolae Ciucă: După ce avem rezultatele finale vom lua şi o decizie. Pe scena politică este loc pentru toată lumea
21:33
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifrele oficiale BEC în timp real. Cine conduce după primele ore
21:31
Primele declarații ale lui Călin Georgescu, marea surpriză din primul tur al alegerilor prezidențiale
21:29
George Simion, după rezultatele exit-poll-urilor: „Manipularea de la sondaje nu se confirmă. Eu mi-am luat rolul în serios”
Pentru prima data in Romania vom fi chemati la doctorul de familie chiar daca NU ne doare nimic. Medicul va fi obligat sa ne faca evaluari periodice si sa respecte un grafic pentru fiecare grupa de varsta.
In cazul copiilor, medicii trebuie sa depisteze daca risca sa devina obezi si daca au semnele pubertatii precoce. In plus, dupa implinirea varstei de 12 ani - pana la majorat, vor fi verificati daca prezinta semnele unei depresii si li se vor face analize care sa depisteze eventualele infectii cu transmitere sexuala.
Si adultii vor fi evaluati periodic pentru glicemie, colesterol si tensiune arteriala. Medicul va trimite femeile la analize pentru depistarea cancerului de col uterin, de san si colorectal. Atat barbatii, cat si femeile de peste 18 ani vor intra in programul de screening pentru depresie, care va include un chestionar cu 2 intrebari.
Se va face preventie si in cazul persoanelor trecute de 50 de ani. In cazul lor va fi introdusa colonoscopia obligatorie o data la 5 ani, la fel ca in Statele Unite si in alte tari europene. Iar la asiguratii trecuti de 65 de ani, vor fi testari si pentru depistarea fracturilor si a osteoporozei.
Printre reglementarile pachetului de baza se numara si limitarea internarilor in spitalele publice.
Pentru 300 de diagnostice, oamenii care erau obsinuiti sa se trateze in spital, trebuie sa mearga la policlinici si la medicii de familie. Potrivit statisticilor oficiale, 40% dintre cazurile internate in spital ar putea fi tratate in ambulatoriul de specialitate.
Responsabilii vor ca pacientul bolnav de plamani, de pilda, sa fie tratat numai la medicul de familie. La fel, cel cu hepatita virala, ateroscleroza sau ulcer. Ei vor fi trimisi la investigatii si analize pe care le vor plati singuri.
Pachetul de baza va intra in vigoare din luna martie.