Sute de copii abandonati in spitale, in fiecare iarna. De ce ajung parintii la acest gest

Ultima actualizare: 31-12-2013 07:07

Un fenomen ingrijorator se repeta in fiecare iarna. Sute de parinti isi abandoneaza copiii in spitale sub pretextul unei raceli si ii mai iau abia in primavara.

Nu vin la ei nici macar de Craciun, cand toti princhindeii il asteapta pe Mos Craciun langa brad. Numai la Spitalul Judetean Arad sunt zeci de prunci uitati de familie, iar povestile lor le frang inima medicilor, asistentelor si voluntarilor care vin la ei in fiecare zi.

Medicii si asistentele sectiei de Pediatrie de la Spitalul Judetean Arad stiu ca odata cu venirea frigului, patuturile se ocupa rapid. Cel putin un salon e plin de copii dupa care parintii vor veni, in cel mai bun caz, la primavara.

Pe un baietel de 1 an si 7 luni parintii l-au lasat in fata portii pe o patura si i-au chemat o salvare. A fost racit, dar acum s-a facut bine si are chef de joaca. Un asistent de la Urgente vine zilnic sa il vada.

Elena Stoian, asistent sectia Pediatrie Spitalul judetean Arad: "Noaptea nu avem infirmiere, suntem doar noi".

In aceeasi situatie sunt si ceilalti copii lasati iarna aici. Parintii nu renunta la ei, pentru ca sunt o sursa de venit.

Dr. Rujita Ciurea, medic sef sectie Pediatrie, Spitalul Judetean Arad: "Sunt parinti care nu vor sa ii abandoneze si ii trimit aici sa aiba conditii, mancare, caldura si atunci cand expira perioada de patologie acuta, desi instiintati, nu vin dupa ei decat dupa o luna, doua".

Lindsay, voluntar din SUA: "Sunt in Romania de 7 luni. Vin din America, Michigan. Ma joc cu acesti copii, ii ajut sa se dezvolte mental, dar ii invat si sa umble, sa creasca mari si sanatosi".

Si la Spitalul Municipal din Oradea fenomenul abandonului de copii pe timp de iarna se repeta in fiecare an. Ba chiar aici unii dintre parinti pleaca in strainatate si isi lasa pruncii in spital.

Dr. Claudia Cladovan, medic primar pediatru: "Durata de spitalizare depaseste de multe ori o luna, doua si se poate extinde chiar pana la sase luni".

Singura sansa a copiiilor este deocamdata caldura cu care ii trateaza medicii, asistentele sau voluntarii din spitale, care s-au asigurat anul acesta ca vine si la ei Mos Craciun.

Situatia se regaseste in toate spitalele din tara. Medicii pot, cel mult, sa ceara sprijinul asistentilor sociali care sa gaseasca pentru copii familii mai bune.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO