Avem campuri pline de deseuri, dar importam PET-uri din Europa. Cu cat vom fi penalizati pe zi pentru ca nu reciclam
Vom fi amendati cu 200.000 de euro, pe zi, daca nu colectam gunoiul selectiv. Pana in 2020 trebuie sa separam jumatate din deseuri inainte sa le aruncam in pubela.
Pe hartie, recuperam doar 13%, dar specialistii sustin ca oficialii au umflat cifrele ca sa pacaleasca Bruxellesul. Paradoxal este ca avem campuri pline de pet-uri, in timp ce firmele de reciclare sunt nevoite sa importe peturi din Europa.
Romania are cea mai mare capacitate de productie din Europa a fibrelor sintetice de poliester. Cei care au investit in astfel de fabrici au crezut ca au dat lovitura. Numai ca romanii nu colecteaza selectiv peturile si prefera sa le arunce la gunoi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Constantin Damov, reprezentaul unei fabrici de gunoi: "Am inceput sa importam pentru ca pentru a atinge capacitatea fabricii era nevoie de un import de completare. In momentul de fata importam circa 40-45% din cantitatea procesata"
In timp ce avem campurile si raurile pline de PET-uri, importam acest deseu din Germania, Serbia, Marea Britanie, Serbia, Croatia, Ungaria. Cam 40 de mii de tone anual. Potrivit unui studiu al Institutului de Politici Publice, colectam selectiv 3-5% din gunoi. Ministerul Mediului raporteaza cifre mai optimiste la Bruxelles.
Corina Lupu, secretar de stat Ministerul Mediului: "Penultima raportare a fost de 5%, stiu despre ce este vorba, am ajuns la 13%. Va garantez ca cifrele sunt reale."
Adrian Moraru, director adjunct Institutul de Politici Publice: "Este pur si simplu o minciuna si ne furam caciula cu aceste minciuni. Nu au cum sa creasca aceste cifre de la un an la altul. Mai ales ca in ultimul an controalele la cei care lucreaza in industrie au constatat acest lucru, fraude masive."
Pentru ca situatia este una disperata, companiile care recicleaza PET-uri sau electrocasnice au inceput sa instaleze puncte de colectare in parcarile marilor magazine. Oamenii primesc o reducere la cumparaturile din magazinul respectiv.
"In Franta nu este asa, acolo esti obligat sa vii sa aduci deseul. Nu-ti da nimeni bani..."
Cei care au saci de peturi pe balcon sau aparate electrocasnice mari, vechi pot apela la un taxi al reciclarii, exista chiar si o aplicatie cu ajutorul careia ii chemati pe angajatii firmelor de reciclarea si va iau diseurile direct de acasa.
Daca pana in 2020 nu vom reusi sa colectam selectiv 50% din gunoaie, vom plati amenzi de 200.000 de euro zilnic.