Autoritățile pregătesc un program pentru cei care vor să își schimbe sobele vechi cu unele noi, eficiente energetic
Autoritățile pregătesc un program de sprijin pentru cei care vor să își schimbe sobele vechi din locuință cu unele noi, eficiente energetic.
Între timp, oamenii se pregătesc pentru iarnă și caută cele mai bune opțiuni de încălzire, în funcție de suprafață și buget.
De la teracotă, la cazane pe peleți sau lemn, cu plită sau fără, magazinele sunt pline de sobe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andrada Borovină, reprezentant magazin: „Pe primul loc am avea varianta de cazan pe peleți, care are cea mai mare eficiență de 95%. Avem o variantă de cazan eco, care folosește combustibil, lemn solid său brichete vegetale, cu eficiență de 90%. Trecem apoi la varianta de sobe de teracotă care au eficiență de 75 și 85%.”
Un cazan pe peleți poate costa de la 6.500 de lei până la aproape 15.000 de lei, în funcție de dimensiuni.
O sobă eficientă energetic va consuma mai puține resurse, pentru că are o putere calorică mai mare, dar va fi și mai puțin poluantă pentru mediu.
Specialiștii ne recomandă să ne cumpărăm sobă în funcție de suprafața pe care vrem s-o încălzim. Sobele noi, moderne, sunt și mai ușor de îngrijit și de curățat, față de cele tradiționale.
O sobă cu plită costă de la 700 de lei și poate ajunge până la 2.000 de lei, dacă dorim un model mai mare, iar una de teracotă poate costa între 700 și 2.500 de lei.
Andrei Miu, reprezentant magazin: „Spre exemplu asta are undeva la 9 KW, ceea ce înseamnă că poate să-ți ajungă într-o cameră și până la 30-35 mp fără probleme. Contează foarte mult cât de bine e izolată camera, ce suprafață vitrată avem, e foarte ușor de îngrijit, de curățat. E mult mai mic focarul, asta înseamnă că de multe ori va trebui să băgăm lemne mai des, dar având o șamotă foarte bine făcută la interior o să se mențină mai mult timp focul.”
Ministerul Mediului a anunțat că pregătește prin Administrația Fondului pentru Mediu un program de sprijin pentru cei care mai au sobe vechi. Suma nu a fost deocamdată stabilită.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Ne pregătim să inițiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficiență 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi și să le înlocuim, acordând o finanțare ușoară printr-un voucher, cu sobe cu înaltă eficiență energetică, adică peste 90% eficiență.
În România sunt peste 3 milioane de locuințe care se încălzesc cu sobe.