Autoritățile n-au suficenți porci de Mangalița si Bazna pentru a acoperi cererea fermierilor
Programul prin care Ministerul Agriculturii se oferă să îi ajute pe fermieri să crească porci, din rasele Mangaliţa şi Bazna, a început cu stângul.
Deşi sute de persoane s-au arătat interesate, sunt prea puţini purcei disponibili. Şi asta pentru că preţul obţinut de la stat de cei care au animale pentru reproducere este mai mic decât cel de pe piaţa liberă.
10 purceluşi de Mangaliţa sunt, deocamdată, singurii din judeţul Braşov pe care stăpânul lor ar vrea să îi introducă în programul Ministerului Agriculturii. Fermieri care vor să îi ia sunt în jur de 50, însă numărul lor sporeşte de la o zi la alta. Aşadar, cererea de purcei este uriaşă, iar oferta, infimă. Motivul? Preţul prea mic pe care statul îl oferă crescătorilor de scroafe.
Mihai Năstase, crescător de purcei Mangaliţa: ”E vorba de 250 de lei pe cap de purceluş. Pe piaţă, la ora actuală, preţul este undeva la 350-400 de lei purceluşul."
Fermierii care au scroafe de Mangalița sau Bazna nu se înghesuie să înscrie purceii în program, câtă vreme au la poartă clienţi de pe piaţa liberă care le oferă cu cel puţin 100 de lei mai mult pe cap de animal.
Gyero Mihail Popa, director executiv Direcţia Agricolă Braşov: ”Noi continuăm să căutăm scroafe zi de zi, umblăm, colegii noştri din teritoriu se interesează încoace-încolo. Deocamdată, asta e situaţia, dar suntem optimişti."
Aşadar, dacă ar fi destui purcei, programul ar avea succes.
Gabriel Ignatoiu, crescător de porci: ”Ne ajută şi programul, unu la mână, şi ca şi rasă e mai bună, ca şi calitate a cărnii, şi este mult mai căutat. Şi este mult mai bună la preţ."
Fiecare crescător de Mangaliţa sau Bazna trebuie să se înscrie la Direcţia Agricolă a judeţului, iar mai apoi, specialiştii vor face verificări în teren.
Silvia Burcaș, Direcţia Agricolă Timiş: ”În baza cererii pe care o vor face crescătorii, se va face o comisie care va merge la faţa locului, dacă într-adevăr corespund."
Fermierii care primesc purcei au obligaţia să îi îngraşe până la 130 de kilograme şi să îi dea unui procesator jumătate din animale la preţul de 11 lei kilogramul. Restul porcilor vor fi valorificaţi la preţul pieţei, care în această iarnă a fost, în medie, de 150 de lei.