Porci de mangalița și bazna, dați gratis de autorități. Fermierii mai primesc și bani ajutor

09-01-2018 18:54


Programul pentru stimularea creşterii porcilor din rase autohtone capătă contur. Autorităţile au început inventarul porcilor de mangaliţa şi bazna, pe care vor să îi dea gratuit fermierilor interesaţi.

Oamenii vor primi de la stat 250 de lei pentru fiecare animal crescut şi 75 de euro de la Bruxelles. Rămâne de stabilit, în şedinţa de Guvern, când se vor da banii. În paralel, Direcţiile Agricole din ţară vor decide cine sunt beneficiarii.

În judeţul Olt, reprezentanţii Direcţiei Agricole au găsit 142 de porci din rasa mangaliţa. Acest fermier creşte astfel de animale şi s-a înscris în programul guvernamental pentru a primi gratis şi mai multe.

Fermier: „Este numit porcul cu o grăsime ulei de măslin, este porcul care are grăsimea cea mai comestibilă, cea mai puţin toxică, datorită acizilor graşi nesaturaţi omega 3,6, 9."

Bărbatul consideră, însă, că suma oferită de statul român - 250 de lei pentru fiecare porc - este prea mică.

Marian Badea, fermier: „Sper să ajung la 20 de scrofiţe în acest an. La această oră, porcii din alte rase se vând la 350 - 400 de lei bucata şi, dacă dorim să extindem, ar trebui umblat şi la preţ."

Fermierii înscrişi în program trebuie să crească porcii până la 130 de kilograme. Apoi, jumătate din ei trebuie să fie vânduţi unui procesator.

Florel Dragomir, fermier: „Dacă statul mie mi-ar da 5 purcei, din cei 5 zic că aş da 2 la montă, după ar făta, ar rămâne o cantitate de 200 şi ceva de carne mi-aş păstra această cantitate pentru mine, iar restul aş da la stat."

Autoritățile locale centralizează acum cererile primite.

Ion Anuța, director Direcţia Agricolă Olt: „Programul este la început, este primul an de implemntare. Primul venit, primul servit, urmând ca în decursul acestui an să mărim numărul de animale."

În judeţul Maramureş, numărătoarea purceilor nu este încă finalizată, dar sunt mulţi fermieri interesaţi de program, deşi preşedintele Crescătorilor de Porci Mangaliţa din regiune este sceptic.

Ioan Tătăran, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Mangaliţa Maramureş: „Ar fi mai bine ca crescătorilor de mangaliţă şi bazna să li se dea subvenţii pentru scroafele şi vierii avuţi în întreţinere. Noi am formulat o adresă la Ministerul Agricultura să se primească 300 euro, iar pentru porci 100 euro. Aceste subvenţii ar fi facile şi ar duce la creşterea consumului de carne şi ieftinrea acestei cărni."

Pe de altă parte, crescătorii pot primi şi din partea Uniunii Europene oferă 75 de euro pentru fiecare porc din rasa Mangaliţa, dacă îl înscriu în Registrul Genealogic.

În ceea ce priveşte programul românesc de susţinere a crescătorilor de porci, Guvernul trebuie să dea undă verde pentru împărţirea banilor. Rămâne de văzut când se va întâmpla acest lucru, mai ales că inventarul porcilor din toată ţara încă nu este gata.

VIDEO PROTVPLUS.RO