Automedicatia, obsesia care ii imbolnaveste pe romani
Vanzarile de medicamente pentru tratarea racelii au crescut de trei ori fata de perioada verii. Nici nu-i de mirare, lumea stranuta in stanga si-n dreapta, unii se plang ca au febra sau chiar gripa, asa ca incearca sa se trateze singuri.
Din pacate, specialistii spun ca aceasta este perioada in care romanii, inconstienti, fac cel mai mare abuz de doctorii, care se elibereaza fara reteta. Studiile arata ca 73% dintre romani isi administreaza medicamente lunar fara a consulta un specialist.
Femeile sunt cele care se trateaza dupa ureche, 82% dintre ele apeleaza cel mai frecvent la automedicatie, comparativ cu doar 63% dintre barbati.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cel mai bine se vand produsele impotriva racelii, analgezicele si pilulele care protejeaza ficatul. Tinerii inghit cu pumnul vitamine si minerale, in timp ce adultii si persoanele in varsta aleg remedii naturiste.
Fiecare persoana prezinta simptome de boala in medie 18 zile pe an. Timp de cinci zile pacientii fac tratament cu OTC-uri, trei zile cu medicamente cu prescriptie medicala, tot aproximativ trei zile se trateaza cu remedii naturiste, iar o saptamana nu iau nimic.
Automedicatia, iata obsesia care ii imbolnaveste pe romani. Suntem campioni mondiali la consumul de medicamente eliberate fara reteta. Adica inghitim pastile cu pumnul - de 2 ori mai peste media globala.
Si asta nu e tot. Romanii iau si antibiotice si medicamente antiinflamatorii fara discernamant. Medicii gastroenterologi avertizeaza ca abuzul de pastile poate provoca hepatita medicamentoasa.
De altfel, in urmatorii cinci ani toate statele europene sunt obligate sa ia masuri concrete pentru a opri consumul excesiv de antibiotice.
Sursa: Pro TV
Etichete: boala, farmacii, tratamente, retete, automedicatie,
Dată publicare:
24-10-2008 00:00