Nu mai luati medicamente dupa ureche! Riscati sa va imbolnaviti mai rau

09-10-2008 00:00


Medicii avertizeaza ca microbii sau bacteriile au suferit mutatii genetice si rezista mai mult la tratament. Specialistii din intreaga Europa sunt ingrijorati pentru ca oamenii inghit mai multe antibiotice decat este cazul.


Joi, la Bruxelles, deputatii europeni au stabilit ca aceste pastile trebuie vandute numai celor care au cu adevarat nevoie de ele. Deputatii atrag atentia ca in unele tari consumul de antibiotice a crescut de patru ori si propun ca eliberarea acestor medicamente sa fie limitata.

In intreaga Uninune, vor fi luate masuri care sa garanteze ca antibioticele sunt vandute doar cu reteta medicala. Aceste masuri fac parte dintr-un plan de sanatate european pe urmatorii cinci ani.

Oamenii sunt de vina pentru ca s-au invatat sa ia antibiotice de fiecare data cand se simt putin rau sau cred ei ca au vreo infectie, fara sa fi mers la medic. Astfel, organismul se obisnuieste cu aceste antibiotice si nu mai reactioneaza in caz de boala.

Nici companiile farmaceutice nu pot sa tina pasul cu bolile noi. Pentru un medicament nou au nevoie si de 15 ani. Medicii spun ca pacientii se trateaza singuri in special pentru gripa, afectiuni gastrice sau dentare.


VIDEO PROTVPLUS.RO