"Aurul mov" a inceput sa le aduca bani frumosi producatorilor romani. Cum si-au marit castigurile dupa ce si-au unit fortele
Unde-s multi, puterea creste! Asta si-au spus 18 producatori de lavanda, care s-au unit intr-o asociatie ca sa-si poata valorifica mai usor marfa.
Fermierii spera sa obtina anul acesta peste 40 de tone de flori, care vor ajunge ulei si apa de lavanda. Asocierea le-a adus numai avantaje: impreuna au amenajat si un punct de distilare.
Cand ajungi pe campurile din zona Aiudului te simti ca in Provance. Intinderile de lavanda sunt fascinante.
Claudiu Sas are in acest moment peste 2500 de mp. Imediat ce culege lavanda o transforma in uleiuri: "E foarte bine pentru mine ca am intrat intr-o asociatie ca imi pot vinde toata marfa".
La fel a procedat si doamna Ildi, care este profesoara de meserie: "Lavanda mai este denumita si aurul mov. A fost folosita din antichitate si in evul mediu, s-a folosit ca si antiinflamator, se mai foloseste in industria cosmetica."
Adrian Oniga a renuntat la vechiul loc de munca si s-a dedicat florilor. A adus semintele din Franta, iar anul trecut a infiintat cultura: "M-am indragostit de lavanda cu ajutorul internetului. Am vazut imaginile cu campurile din Provence, Franta. Am adus samanta de acolo si rasadul l-am crescut eu in trei ani de munca si studiu".
Cei 18 producatori au investit intre 1500 si 18.000 de lei. Numai uleiurile de lavanda se vand intre 80 si 150 de euro un litru. De altfel si la noi, lavanda a intrat puternic in industria cosmetica.