Lavanda a inflorit a doua oara in acest an. Romanii care au riscat si au castigat din afacerile cu flori lila

Ultima actualizare: 20-09-2014 07:03

Dealurile Romaniei au capatat o nuanta minunata, de lila, iar un parfum extrem de puternic te invaluie. Lavanda sau popular "levantica", a inflorit pentru a doua oara in acest an.

Cei care au investit in astfel de plantatii n-au timp de reverie si incearca sa incheie cat mai multe contracte, pentru a nu ramane cu florile nevandute. Lavanda ajunge in industria cosmetica sau terapeutica, dar, mai nou, si in farfurie.

Domnul Andrei are de anul trecut o plantatie de lavanda langa Marghita, in Bihor. A fost ideea copiilor sai. Pamantul il avea deja, asa ca a cheltuit doar pentru cele 7.000 de tufe de levantica. Plantele se culeg inainte ca floarea sa se deschida complet si sa se scuture, asa ca omul si-a chemat cateva rude ca sa-l ajute la recoltat.

Florile sunt apoi legate in manunchiuri de cate 60 de fire si vandute proaspete sau uscate.

Citeste si: Productia record de peste 8 milioane de tone de grau, pusa in pericol. Sute de hectare risca sa devina hrana pentru animale

Concurenta nedreapta a fructelor de import. Situatia absurda in care sunt fermierii nostri, cu productii record la piersici

Andrei Vegso, proprietarul plantatiei: "Livram o mare parte in florarii, la Oradea, in Satu Mare si avem client care vine din Budapesta pentru hoteluri mari."

Omul si-a acoperit investitia si se gandeste ca la anul sa-si faca o fabricuta de ulei de lavanda, cu fonduri europene.

Si Gabriela a riscat si a castigat, investind 25.000 de euro intr-o cultura, langa Cluj.

Gabriela Culda, proprietarul plantatiei: "O distribui in tara si in strainatate. Acum am incheiat un contract cu o firma din Italia, si mai export in Austria si Germania."

Mai nou, lavanda este folosita si pentru obtinerea unor delicii culinare. Turistii care trec pragul unui castel din Mures, de exemplu, sunt vrajiti de prajitura sau de inghetata cu lavanda.

Foris Kinga, administratorul castelului: "Nu este foarte cunoscut, dar se cere. Este un trend nou, care a aparut la noi si dorim sa incercam."

Lavanda nu este o planta pretentioasa, spun cultivatorii, iar in anii buni poate fi recoltata chiar si de trei ori. Este folosita in industria cosmetica, pentru creme, sapunuri si parfumuri, dar are si calitati terapeutice. Ceaiul de levantica trateaza durerile de cap, iar planta are proprietati antiseptice, cicatrizante si sedative.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO