Dealurile din Transilvania incep sa se coloreze in violet. Cat de profitabile pot fi culturile de levantica
Campurile Romaniei s-au invaluit in nuante de mov. Lavanda, este in plina floare, iar cei care au investit in astfel, de culturi isi extind afacerile si produc, mai nou, tot soiul de dulceturi sau tincturi.
La 15 km de Cluj o cultura de lavanda intinsa pe 3 mii de metri patrati ne imbie sa o privim. In urma cu 5 ani, aici a aparut prima plantatie de lavanda. Oamenii au continuat sa investeasca asa ca suprafata cultivata s-a triplat. Acum florile culese de aici vor fi transformate in buchete de mireasa sau vor ajunge, sub forma de siropuri. tocmai la Bruxelles.
Gabriela Culda spune ca a facut cea mai buna investitie. Spre deosebire de alte culturi in care plantele sunt perisabile, lavanda poate valorificata atat verde, cat si uscata, pe tot parcursul anului. “Daca suntem perseverenti si daca jonglam cu piata si ne zbatem sa intram pe piata, da, poti trai dintr-o cultura de lavanda."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un buchetel de lavanda costa 10-15 lei, marturiile pentru nunta 8 lei, iar siropurile de la 25 pana la 35 de lei. Si Raimonda a simtit mireasma profitului si a cultivat anul trecut un hectar. "Am scuturat toti mugurii si am ajuns la acest produs care e folosit la saculeti mirositori se pun in dulap pentru molii. Am facut acest gem un jeleu care e foarte parfumat, aromat si foarte bun si tincturile pe care le experimentez cu solvent alcool sau ulei se folosesc in aromaterapie, in welness, in zona spa."
Acest colt de Provence este in realitate la Ocna Mures. Ioan a investit aici in jur de 8000 de euro. Anul acesta si-a adus din Franta o distilierie mobila cu ajutorul careia produce ulei si apa florala - foarte cautate in industria cosmetica. "Daca e ulei de calitate si mai ales cum avem noi cultura ecologica, merge intre 150 si 200 de euro litrul. Apa florala bulgarii o vand cu 30-35 de euro, fiind organica si ea 100%”.
Din 100 de kg de lavanda obtine un litru de ulei si 30 de litri de apa florala. De pe un singur hectar Ioan aduna peste 6 tone de plante. Obtine intre 15.000 si 20.000 de lei pe hectar.
Ceaiul de levantica trateaza durerile de cap, iar planta are proprietati antiseptice, cicatrizante si sedative. Lavanda este cautata inclusiv in gastronomie.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, lavanda, bruxelles, culturi, parfum, plantatie,
Dată publicare:
05-07-2015 17:35