Au inceput inscrierile la facultate. La ce universitati e concurenta mare si unde se da inca examen
Universitatile din toata tara si-au deschis astazi portile pentru a primi inca o generatie de studenti. Cei mai fericiti sunt absolventii care au trecut examenul de bacalaureat cu o medie mare, pentru ca au locul asigurat in majoritatea facultatilor.
Mai putin la medicina, unde examenul de admitere este obligatoriu.
Printre sutele de tineri care s-au inscris deja la medicina in Bucuresti se numara si Alexandru. Si-a ales meseria in familie, pentru ca are doua surori care sunt deja doctorite.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Diana, in schimb, vrea sa ajunga medic si sa plece din tara: ''Mi-ar placea in Germania sau in Austria sau in Anglia...ai mai multe perspective acolo."
Foarte multi tineri aleg facultatea de medicina pentru ca este recunoscuta un UE. Dupa ce o termina, pleaca in strainatate unde se angajeaza pe bani mai multi decat ar primi la noi in tara. Din acesta cauza sistemul romanesc de sanatate are o deficienta foarte mare de personal, mai ales la specializarile medicina generala si neonatologie.
Si la Sibiu, facultatea de medicina e in prim plan. In doar cateva ore aici si-au depus dosarele mai multi candidati decat au fost anul trecut in toata perioada de inscrieri.
Si la Brasov sunt deja 500 de candidati pe cele 140 de locuri de la medicina.
Agricultura este un alt domeniu cautat de tineri. La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din capitala prima zi de inscrieri a fost una foarte aglomerata.
In topul preferintelor ramane si IT-ul. La specializarile automatica si calculatoare din cadrul Politehnicii Bucuresti vor intra doar cei cu medii mari la admitere.
La unele facultati de stat admiterea consta intr-un examen scris. Altele, in schimb, iau in calcul doar media de la bacalaureat a candidatilor.
Iar Universitatile particulare tin cont de diploma sau programeaza absolventii la un interviu, in functie de numarul de locuri.
Daca la unele facultati particulare taxele sunt mai mici decat la stat, altele au crescut preturile chiar si cu 50%.
Locuri fara taxa:
Facultatea de Medicina - 800 locuri
Universitatea Bucuresti - 4650 locuri
Politehnica - 4570 locuri
ASE - 4000 locuri
USAMV - 1000 locuri