Oficial, aproape 3.500 de absolventi de facultate au intrat direct in randul somerilor
In momentul de fata, oficial, aproape 3.500 de tineri cultivati au apelat la ajutorul statului. In realitate sunt de ordinul zecilor de mii. Iar cei care nu si-a facut bagajul sa plece in strainatate, traiesc din banii parintilor.
Florian a terminat in 2011 Facultatea de Management financiar-contabil si nu a reusit sa-si gaseasca un post pe masura specializarii. Abia acum pare dispus sa accepte orice i se ofera.
Din ajutorul de somaj de 250 de lei pe luna nici vorba sa se descurce.
In prezent aproape 3.500 de tineri cu diploma de licenta primesc sprijin financiar de la stat.
Neoficial: "E vorba de cel putin 10 ori numarul asta. E greu ca nu avem date exacte", spune Alfrei Bulai, sociolog
Asta se intampla si pentru ca unii reusesc sa-si convinga familia sa ii duca in spate pana cand viata le ofera cu adevarat ceva incitant.
Iata si filosofia unor absolventi de Politehnica.
"Consider ca e mult prea multa alergatura pentru acei 250 de lei pe luna, nu stiu daca merita efortul", crede Daniela.
Daca nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca in 60 de zile de la absolvirea facultatii, tinerii isi pot depune dosarul pentru ajutorul de somaj.
Vor primi 250 de lei pe luna, timp de jumatate de an. Daca insa, nu fac o astfel de solicitare la agentiile pentru ocuparea fortei de munca la cel mult un an de la absolvire vor pierde definitiv acest drept.
Unii au poate o sansa la Bursa Locurilor de Munca din Capitala, organizata de Mediafax, in colaborare cu Fundatia pentru Educatie si Dezvoltare MediaPro si cu MediaSat SRL.
Sunt disponibile peste 300 de joburi in vanzari, IT&C, telecomunicatii, resurse umane, marketing si inginerie.