Au dat Parisul pe dealurile verzi ale Transilvaniei.Tot mai multe familii de francezi se muta la noi


Ultimul update: Joi 03 Mai 2012 14:11
Data publicarii: Joi 08 Septembrie 2011 20:03
Categorie: Stiri Sociale

Cateva familii franceze au renuntat la Paris pentru dealurile verzi ale Transivaniei. In ultimii ani tot mai multi straini s-au mutat intr-un sat, dupa ce, in timpul vacantelor din Romania, i-au descoperit savoarea.

Proprietati ieftine in peisaje inca neatinse de civilizatie si preturi mai mici decat pe malul Senei.

Nu e Provence, ci un sat rupt de lume din judetul Cluj. Si totusi pe ulite se vorbeste mult franceza. Spre uimirea tuturor, 12 straini, toti din Paris, au inceput sa cumpere proprietati aici.

Intr-o casa batraneasca sta Gerard. Dupa 30 de ani petrecuti in capitala Frantei a decis ca, la 54 de ani, este momentul sa inceapa o alta viata. A aflat de Romania de la un prieten roman, medic.

Acum Gerard vrea sa-si transforme casa in pensiune. Spune ca in curand va vinde tot in Franta si se va muta in Manastur.

Pastreaza doar o masina din anii '60, cu care a venit in Romania si pe care o mai foloseste si acum. Casa l-a costat 20.000 de euro, o nimica toata in comparatie cu preturile din satele franceze, unde o astfel de locuinta poate depasi 100.000 de euro. Si cum Gerard este de profesie restaurator si a facut lucrari pentru Muzeul Luvru si Catedrala Notre-Dame, refacerea casei are manopera asigurata.

Vecina sa Zorah a lucrat ca asistenta medicala in Paris. N-a invatat inca romana, dar la agricultura a furat cam tot ce se putea de la noi.

Zorah si-a deschis si un bar in sat. O fotografie de familie asezata pe perete ii aduce aminte de Franta. Pe casa a dat 13.000 de euro, iar gradina a facut-o cu mainile ei. Satenii au adoptat-o de la inceput. Domnul Virgil este topit dupa ea.

Prietenii francezilor veniti in vizita au fost vrajiti de loc. Imediat, sase familii s-au hotarat sa cumpere.

720.000 de euro. Pretul de pornire pentru o licitate neobisnuita organizata in Paradisul Verde
Zona din Romania, supranumita
VIDEO PROTVPLUS.RO