Atelierul în care se fac cămăși de 2.500 de lei. Un preot l-a înființat cu fonduri europene

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Din dorinţa de a păstra tradiţia populară din Bucovina, un preot din judeţul Suceava a accesat fonduri europene şi a înfiinţat un atelier meşteşugăresc.

Aici se fac: cămăşi, îi şi covoare, toaste lucrate manual, aşa cum se făcea în urmă cu mai bine de jumătate de secol.

Preotul susţine că deschis atelierul pentru a reînvia arta tradiţională din urmă cu jumătate de secol.

"Simultan putem face doar 6-7 cămăşi. Dacă e o cămaşă mai complicată şi e mai mult de lucru, renunţăm la altele şi lucrează cel puţin 3 persoane la ea. O cămaşă cu mărgele începe de la 900 de lei şi ajunge la 2.000-2.500 de lei. Cam jumătate din ce am cusut noi, a plecat în afară”, spune preotul Pascal Mitu.

În atelierul său lucrează câteva bătrâne din sat care încă mai ştiu tehnica cusutului cămăşilor tradiţionale.

Trandafira Mitu, mama preotului şi angajată a atelierului: Din 1965 cos. Am peste 60 de cămăşi cusute în sat, dar şi în satele din apropiere.
Reporter: Când se purtau aceste cămăşi?
Trandafira Mitu, mama preotului şi angajată a atelierului: De sărbători. La biserică, la nunţi, la cumătrii, la baluri, horă.

Treptat, s-au alăturat şi tinere care acum descoperă această artă. Din banii câştigaţi sunt asigurate salariile celor 8 angajate şi materialele folosite. Totuşi, pentru a ţine atelierul pe picioare, preotul vrea să achiziţioneze câteva maşini automate pentru a acoperi şi cererea pentru cămăşi mai ieftine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO