Trei români au surprins imagini rare cu bufnița carpatină, râsul sau acvila de munte

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Imagini rare cu bufnița carpatină, râsul sau acvila de munte au fost surprinse de 3 români pasionaţi de natură. Ei au înfiinţat Asociaţia Wild Bucovina și se ocupă de monitorizarea şi conservarea faunei.

Aşa au ajuns să studieze şi să filmeze specii rare de păsări şi animale din țară.

Stelian este specialist în protecția pădurii la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, Marius este cadru militar și Emil, șomer. Pasionați de natură, au înființat din fonduri proprii Asociația Wild Bucovina, iar acum monitorizează oficial zona și protejează fauna.

"În această zona foarte sălbatică, cu niște stânci acoperite de mușchi, am descoperit o crăpătură în stâncă și o pană de buhă. Așa arată cuibul de buhă."

Buha este o specie de bufniță exclusiv nocturnă și extrem de retrasă. La noi în țară nu există multe date culese despre ea, iar aceste imagini sunt de mare ajutor.

Stelian Bodnari, membru fondator Asociaţia Wild Bucovina: "Este prădătorul suprem nocturn. O altă pasăre de pradă mai feroce decât buha nu există în lume. Hrana ei de bază sunt iepurii, pui de vulpe. E nocturnă și e și rară. Foarte rară."

Cei trei iubitori de natură au filmat și singura familie de acvile de munte din Bucovina.

Potrivit datelor oficiale, în toate pădurile muntoase de la noi mai există doar 100 de familii din această specie, care apare și pe stema României.

Stelian Bodnari, membru fondator Asociaţia Wild Bucovina: "Asta a fost obiectivul meu de trei ani: să găsesc cuibul de acvilă de munte. Defrișările sunt foarte mari și suntem conștienți că în următorii ani ar putea să dispară o parte din speciile pe care le studiem și dorim să aducem măcar copiilor dragostea de a conserva natură."

Activitatea fundației Wild Bucovina nu se rezumă însă doar la monitorizări, studii și cercetări.

Marius Marcu, membru fondator Asociaţia Wild Bucovina: "Ne-am propus să desfășurăm campanii educaționale la noi în județ."

Voluntarii vor să încheie un parteneriat cu inspectoratele școlare, iar materialele lor să fie studiate în toate școlile din țară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO