Astarastoae: CNAS, asa cum exista acum, trebuie desfiintata. Sa plateasca doar angajatul 5%

Dată publicare: 23-05-2012 16:51
Dată actualizare: 15-08-2012 12:52


Vasile Astarastoae

Presedintele CMR, Vasile Astarastoae, a declarat, miercuri, la Suceava ca, avand monopol, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a devenit un "dictator in sistemul de sanatate".

"Casa de Asigurari de Sanatate, avand monopol, a devenit un dictator in sistemul de sanatate. CNAS, asa cum exista acum, trebuie desfiintata. Nu cum spunea domnul Eugen Nicolaescu, adica o desfiintam, nu mai luam niciun fel de ban de la angajatori si va plati numai angajatul cinci la suta. Daca acum, cu aproape 11 la suta, nu ai fonduri suficiente, atunci cu cinci la suta ce se va intampla?", a spus Astarastoae intr-o conferinta de presa.

El s-a intrebat daca in aceste conditii restul ar trebui sa-si plateasca din buzunar. "Poate domnia sa are de unde, eu sigur am, ca fac parte din bugetarii de lux, dar cu cei care nu au, ce vom face, ii lasam sa moara?", a spus presedintele CMR.

El a precizat ca pe piata de asigurari de sanatate trebuie sa existe competitie, iar monopolul de stat sau privat trebuie spart. Presedintele CMR a spus ca ar trebui sa existe un organism profesional care sa supravegheze respectarea contractelor de asigurari de sanatate, sa existe clauze clare privind respectarea contractelor, sa existe liberul acces la toate al pacientului, iar pacientul sa fie cel care decide unde sa-si faca asigurarea de sanatate.

Presedintele Comisiei de sanatate din PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat, saptamana trecuta, intr-o dezbatere, ca PNL doreste schimbarea modului de finantare din domeniu prin desfiintarea completa a asigurarilor sociale de sanatate (CASS).

"Dorim sa nu se mai plateasa cele 10,7 puncte procentuale din venitul salariatului", a spus Nicolaescu. Fostul ministru a adaugat ca aceasta contributie se va inlocui cu cea de la bugetul de stat, la care se va adauga o taxa de solidaritate, care ar putea fi intre 3 si 5% din salariul unui angajat si asigurarile private, complementare, care pot fi deductibile din impozitul pe venit al fiecarui salariat.

Potrivit presedintelui Comisiei de sanatate din PNL, se doreste ca in cursul verii sa fie creionat bugetul sanatatii, dupa o discutie cu cei din PSD.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO