Asistatii sociali, scosi sa dea la lopata pentru batranii ramasi singuri. Solutia gasita de cativa primari din Iasi
Intr-o tara saraca, autoritatile locale cauta solutii pentru ajutorarea batranilor singuri pe care nu-i ingrijeste nimeni.
Primarii unor comune din judetul Iasi au hotarat ca locuitorii care primesc ajutor social trebuie sa faca munca in folosul comunitatii: sa lucreze in gospodariile pensionarilor.
Pentru ca le-au plecat copiii la oras sau in alte tari in cautare de mai bine, batranii se descurca tot mai greu. Numai in comuna Erbiceni din judetul Iasi sunt 80 de varstnici pe care i-au lasat puterile. In acelasi timp, sunt si 160 de asistati social.
"De la primarie ne-au trimis. E bine ca faci o pomana, ajuti un batran. Am 29 de ore de facut", povesteste Ionel Hartan, beneficar de ajutoare sociale.
In situatia matusii Anica sunt si doi soti. Se apropie de 90 de ani si cu greu se mai descurca prin gospodarie. Stalpul casei a fost ingenuncheat de boala asa ca nevasta este depasita. Cand il vede pe Mihai, cel care ii trece acum pragul, fata-i brazdata de greutati i se mai lumineaza .
"Va prinde bine ajutorul?
- Cum sa nu, ca avem atata zapada aici, nu pot sa dau la pasari"
Beneficiarul ajutorului sociat primeste de la stat 140 de lei. Ca sa incaseze aceasta suma legea il obliga sa ajute comunitatea.
"Tatal meu a fost cu handicap, la pat si stiu ce inseamna sa fii neputincios. Prima data cand sunt ploi, ninsori, imi sunt pe retina cei in varsta si pe timp ce iarna nefiind alte activitati ii folosim pe acesti oameni la deszapezirea batranilor sau sa le faca cumparaturi", explica Ion Lungu, primarul comunei Erbiceni.
Aceasta idee este aplicata in mai multe zone mai ales ca numarul batranilor singuri care nu au loc la azil a crescut foarte mult.