Top 5 sfaturi pe timp de ger. Ce fac gresit parintii atunci cand isi scot copiii afara
Toata Romania dardaie, insa medicii vin cu sfaturi care ii vizeaza in special pe batrani si pe copii, cei mai expusi in fata frigului extrem.
Imbracati-va bine, hidratati-va, dar mai ales evitati sa stati prea mult afara, spun specialistii. Au insa si un mesaj pentru parintii prea grijulii: nu-i tineti totusi pe cei mici numai in casa. Joaca in zapada le face bine daca-i cu masura.
Ninsorile puternice, viscolul sau temeperaturile extrem de scazute sunt singurele elemente care ar trebui sa-i determine pe parinti sa-i tina pe cei mici in casa, spun medicii pediatri.
In rest, lasati copiii afara, pentru ca aerul este mult mai curat atunci cand este ger. In cazul fetitelor si baietilor de peste 3 ani este indicat sa se joace in zapada aproximativ o ora. Ideal e ca ora sa fie impartita in doua : daca se poate o jumatate de ora dupa-masa si o jumatate seara.
Importanta este evident si imbracamintea. Specialistii au aici un sfat cat se poate de simplu: nu-i infofoliti. Trebuie sa poarte la fel de multe haine ca un adult. Nu suplimentar.
Contrar aparentelor, copiii ar suporta chiar mai bine decat cei mari temperaturile scazute. Mare grija insa la extremitati: capul, mainile si picioarele ar trebui ferite de ger pentru ca acestea sunt zonele pe unde corpul pierde caldura.
La fel de important este sa nu le acoperim gura si nasul cu un fular, cum gresit fac, din prea multa prudenta, multi parinti care nu stiu ca astfel risca mai degraba sa ii imbolnaveasca.
"Copilul respira in fular, acolo zona devine umeda si calda din cauza respiratiei, se dezolta germenii pe care apoi copilul ii inhaleaza", a spus medicul pediatru Corina Calcic.
Cand vine vorba de batrani, la fel de vulnerabili in fata temperaturilor scazute, medicii au un mesaj clar. Se merge pe principiul foitelor de ceapa: cat mai multe straturi de haine care sa izoleze cat mai bine de frig.
O doamna ne da un bun exemplu, chit ca spune, mai in gluma- mai in serios, ca poarta pe ea tot sifonierul.
Hidratarea e la fel de importanta pe ger ca si pe canicula. Sunt indicate bauturi calde, dar si sucurile de fructe si legume. In Capitala de pilda, primaria a decis sa imparta gratuit ceaiuri si supe calde.
De pe lista lichidelor ar trebui excluse bauturile alcoolice despre care se crede in mod eronat ca te incalzesc. De fapt se incalzeste doar pielea.
Senzatia inselatoare ca ne este bine ne-ar putea aduce in situatia extrema de a ne alege in cel mai fericit caz cu degeraturi.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, parinti, sfaturi, frig, ger, doctori,
Dată publicare:
31-01-2014 18:52