ASE-ul si Dreptul nu mai sunt la moda. Meseriile "rare" pentru care ai fi angajat chiar de azi

muncitor, inginer

 Aproape jumatate dintre angajatorii din Romania (45%) intampina dificultati in ocuparea posturilor, in principal din cauza lipsei competentelor tehnice ale candidatilor.

Cel de-al saptelea studiu anual la nivel global al ManpowerGroup privind Deficitul de Talente arata ca unul din trei angajatori la nivel global are dificultati in ocuparea posturilor disponibile, evidentiind faptul ca in Romania exista un grad de dificultate mai mare din acest punct de vedere decat media globala.

In Romania, pozitiile ce ridica cele mai mari dificultati angajatorilor sunt cele de ingineri, muncitori calificati si reprezentanti vanzari, in principal din cauza lipsei competentelor tehnice la nivelul candidatilor (dupa cum motiveaza 61% dintre angajatori), a lipsei de competente specifice industriei - certificari sau calificari (57%) si a insuficientei experiente (36%).

6 locuri de munca periculoase pentru fertilitate

Printre posturile greu de ocupat se numara si cele de operatori productie, personal IT, personal contabil si financiar, soferi, personal hotelier si personal administrativ.

Citește și
Mesaj lucrare de control
Mesajul lasat de un elev pe lucrarea de control. Profesoara: "Nu pot sa cred ca a scris asa ceva"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Spre comparatie, rezultatele studiului din 2011 aratau ca 53% dintre angajatorii romani intampinau dificultati in ocuparea posturilor vacante, cel mai greu de gasit fiind la acea vreme, in ordine, muncitorii calificati si inginerii.

Anul acesta au aparut doua categorii noi, mentionate de mai multi angajatori, direct in top 5, respectiv responsabili vanzari pe locul trei si personal IT pe locul cinci.

"Ingrijorator este faptul ca doar 9% dintre angajatori sunt preocupati de impactul pe care il poate avea deficitul de talente asupra clientilor sau investitorilor, in scadere de la 25% anul trecut. Atragerea de talente va ramane un diferentiator cheie din punct de vedere competitiv in Era resurelor umane", a declarat intr-un comunicat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup Romania.

In opinia sa, liderii in resurse umane vor fi nevoiti sa ia in considerare solutii, precum angajarea de personal educabil, flexibil, caruia sa-i ofere training superspecializat, extinderea cautarii de canditati in categorii neexploatate inca, cum ar fi tinerii fara experienta, astfel incat sa se poata gasi forta de munca necesara.

La nivel global, angajatorii cu nivelul cel mai ridicat nivel de dificultate in ocuparea posturilor sunt cei din Japonia (80%), Brazilia (71%), Bulgaria (51%), Australia (50%), Statele Unite (49%) India (48%), Noua Zeelanda (48%), Taiwan (47%), Panama (47%), Romania (45%), Argentina (45%), Mexic (43%), Germania (42%), Turcia (41%), Peru (41%) si Austria (40%). Din punct de vedere regional, unu din patru angajatori din EMEA (25%) raporteaza dificultati in atragerea angajatilor din cauza lipsei de personal talentat.

Acest procent este considerabil mai scazut decat cel din regiunea America (41%) si din Asia Pacific (45%). Comparativ cu 2011 nu se intrevad modificari semnificative, procentul angajatorilor care invoca dificultati in acoperirea pozitiilor deschise fiind mai mare decat cel inregistrat in trimestrul unu din 2008.

Se pare ca tendinta lenta de recuperare continua sa reprime tendintele de angajare, diminuand astfel nevoia de personal talentat din regiune.

Cele mai notabile semnale privind lipsa de talente vin din partea angajatorilor din Bulgaria (51%) si Romania (45%), iar cel putin doi din cinci angajatori din Germania (42%), Turcia (41%) si Austria (40%) au dificultati in acest sens. La polul opus se afla Irlanda cu doar 2% dintre angajatori cu probleme la recrutarea angajatilor, Olanda (7%), Spania (9%) si Africa de Sud (10%).

ManpowerGroup a intervievat peste 38.000 de angajatori din 41 de tari si teritorii pe parcursul trimestrului al doilea din 2012 pentru realizarea studiului.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Surpriza de la absolvirea liceului. Un tanar,
Surpriza de la absolvirea liceului. Un tanar, "dezgolit" de secrete in fata a 500 de oameni

Toti tinerii asteapta acest moment, insa rar se intampla ca unul dintre proaspetii absolventi de liceu sa aiba asa surpriza la ceremonia de final.

Mesajul lasat de un elev pe lucrarea de control. Profesoara:
Mesajul lasat de un elev pe lucrarea de control. Profesoara: "Nu pot sa cred ca a scris asa ceva"

Ai uitat sa inveti? Ai petrecut toata noaptea inainte de examen? Ai ales raspunsurile la intrebari la intamplare?

iLikeIT: Poti trai fericit cu mai putin de 200 de obiecte personale? Invata cum sa fii ZEN
iLikeIT: Poti trai fericit cu mai putin de 200 de obiecte personale? Invata cum sa fii ZEN

Avem mai multe obiecte, mai multi bani, mai multe oportunitati dar mai putin timp liber decat aveau parintii nostri. Si parca nu mai reusim sa gasim la fel usor linistea.  

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.