Artistii din Capitala, somati sa-si paraseasca atelierele in 24 de ore. Motivul pentru care Primaria a luat aceasta decizie
Zeci de artisti plastici din Bucuresti au fost obligati de Primarie sa-si inceteze activitatea. Si asta pentru ca blocul in care isi au atelierele de creatie este incadrat in clasa intai de risc seismic.
Artistii sunt revoltati pentru ca, spun ei, nu desfasoara acolo nicio activitate comerciala si nu inteleg de ce pur si simplu li se ia painea de la gura. Pentru cei mai multi dintre ei, operele lor sunt singura sursa de venit.
Desi arata cam neingrijit, blocul ar ascunde o structura de rezistenta foarte buna:.sistem nantiseismic pe role. In acest bloc din centrul Capitalei isi au atelierele peste 60 de artisti plastici. Unii s-au mutat in chirie aici recent, altii si-au petrecut aproape 30 de ani din viata in spatele acestor usi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aici au creat astfel de lucrari de arta, apreciate nu doar de iubitorii de frumos de la noi, ci si de cei de peste hotare. Spre marea lor surpriza, Primaria Capitalei le-a trimis vineri o somatie prin care i-a anuntat ca daca nu-si intrerup activitatea in 24 de ore vor fi amendati cu pana la 70.000 de lei. Practic, le-a luat painea de la gura chiar in prag de sarbatori- se plang artistii.
Tudor Meiloiu, pictor: "Noi suntem majoritatea profesionisti si ne castigam existenta din arta. Trebuie luat in consideratie acest lucru. in familia mea sunt 3 artisti plastici: eu sotia si fiica. Ce se intampla daca ne evacueaza din acest spatiu?"
Si mai grav este ca, spun ei, n-au unde sa se duca. Si in niciun caz n-au cum sa-si stranga si sa-si mute toate lucrurile in doar 24 de ore.
Mihail Gavril, pictor: “Uitati-va si dumneavoastra, la ce exista aici? Am avut expozitie la Palatul Parlamentului - 300 de lucrari. Sunt vreo 600 aici. unde ne mutam cu atatea lucrari?"
Artistii au transmis primariei o contestatie.
Marcel Aciocoitei, artist plastic: “Ordonanta se refera la spatiile comerciale, la spatiile care sunt frecventate de mase de oameni, magazine, sali de spectacol, galerii de arta sau spatiu expozitional de arta. Nimic despre spatiile de creatie. Munca de creatie presupune singuratate, liniste si in niciun caz aglomerari de oameni. Pe noi ne-a bagat in aceeasi oala"
Conform legii, artistii plastici isi vor putea relua activitatea doar dupa ce cladirea va fi consolidata. In Bucuresti sunt 366 de imobile incadrate in clasa intai de risc seismic. Toate reprezinta pericol public.
Potrivit legii, acestea ar trebui consolidate urgent, altfel nu mai pot fi sedii de banci, magazine, restaurante, cluburi sau baruri. Reprezentantii Primariei Capitalei au impartit deja somatii in intreg centrul orasului. Asa se face ca in centrul Bucurestiului, in locul vitrinelor frumos impodobite, vedem acum rafturi goale, lacate pe usa si afaceri de ani de zile distruse intr-o zi.
Sursa: Pro TV
Etichete: atelier, artisti, evacuare, cladire, arta, primarie, risc seismic, opere, pictori, somație,
Dată publicare:
06-12-2015 17:59