Apicultorii, "intepati" cu 7 milioane de euro de la UE si Guvern

14-02-2011 18:03

3 milioane si jumatate de euro de la Uniunea Europeana si inca pe atat de la Guvern. Sunt banii care ar trebui sa-i scoata din necaz pe apicultorii romani dupa ce anul trecut au avut o productie de miere la un sfert fata de 2009.

Suma va fi folosita printre altele si pentru distrugerea unui parazit care ameninta familiile de albine. Speriati ca fara polenizare vom spune adio recoltelor de fructe, legume si cereale, expertii de la Bruxelles le cer si ei tuturor agricultorilor mobilizare generala.

Apicultorii din Romania au avut pierderi de peste 15 milioane de euro. Daca va ganditi insa ca 70% din hrana noastra depinde de polenizarea albinelor, atunci problema devine una care ne priveste pe noi toti.

In Romania, varroza este amenintarea numarul 1 in septelul de albine. Varroa este un parazit din India care a ucis milioane de albine in ultimii ani. Acarianul se lipeste de corpul insectei, ii deformeaza aripile si n-o mai lasa sa zboare. Ce-i ingrijoreaza pe cercetatori este ca varianta mutanta a acarianului a devenit rezistenta la multe produse chimice.

Apicultorii romani vor primi 7 milioane de euro bani gratis pentru medicamente, hrana, proteine, material biologic si analize fizico-chimice. In functie de numarul de familii de albine, fiecare agricultor poate cere exact suma de care are nevoie.

Crescatorii sunt disperati si au de ce. Au strans miere putina anul trecut, iar potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, mierea figureaza deja printre alimentele care au inregistrat scumpiri de peste 10%. Insa, dincolo de profitul mic, spaima agricultorilor este alta. Fara albine, la revedere rosii, castraveti, cirese si pepeni.

Alerta au declansat-o americanii inca din 2006, cand au estimat ca infectia a afectat 600.000 de colonii de albine domestice. Specialistii europeni au adaugat pe lista cauzelor posibile, fenomenul de incalzire globala.

Cercetatorii britanici sunt cei mai pesimisti. Potrivit acestora, pana in 2018, albinele vor disparea cu totul din Regatul Unit, iar asta, sustin ei, ar putea coincide cu sfarsitul omenirii.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26