Apicultorii, "intepati" cu 7 milioane de euro de la UE si Guvern
3 milioane si jumatate de euro de la Uniunea Europeana si inca pe atat de la Guvern. Sunt banii care ar trebui sa-i scoata din necaz pe apicultorii romani dupa ce anul trecut au avut o productie de miere la un sfert fata de 2009.
Suma va fi folosita printre altele si pentru distrugerea unui parazit care ameninta familiile de albine. Speriati ca fara polenizare vom spune adio recoltelor de fructe, legume si cereale, expertii de la Bruxelles le cer si ei tuturor agricultorilor mobilizare generala.
Apicultorii din Romania au avut pierderi de peste 15 milioane de euro. Daca va ganditi insa ca 70% din hrana noastra depinde de polenizarea albinelor, atunci problema devine una care ne priveste pe noi toti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Romania, varroza este amenintarea numarul 1 in septelul de albine. Varroa este un parazit din India care a ucis milioane de albine in ultimii ani. Acarianul se lipeste de corpul insectei, ii deformeaza aripile si n-o mai lasa sa zboare. Ce-i ingrijoreaza pe cercetatori este ca varianta mutanta a acarianului a devenit rezistenta la multe produse chimice.
Apicultorii romani vor primi 7 milioane de euro bani gratis pentru medicamente, hrana, proteine, material biologic si analize fizico-chimice. In functie de numarul de familii de albine, fiecare agricultor poate cere exact suma de care are nevoie.
Crescatorii sunt disperati si au de ce. Au strans miere putina anul trecut, iar potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, mierea figureaza deja printre alimentele care au inregistrat scumpiri de peste 10%. Insa, dincolo de profitul mic, spaima agricultorilor este alta. Fara albine, la revedere rosii, castraveti, cirese si pepeni.
Alerta au declansat-o americanii inca din 2006, cand au estimat ca infectia a afectat 600.000 de colonii de albine domestice. Specialistii europeni au adaugat pe lista cauzelor posibile, fenomenul de incalzire globala.
Cercetatorii britanici sunt cei mai pesimisti. Potrivit acestora, pana in 2018, albinele vor disparea cu totul din Regatul Unit, iar asta, sustin ei, ar putea coincide cu sfarsitul omenirii.