ONU avertizeaza: preturile alimentelor, mai mari ca niciodata

Dată publicare: 03-02-2011 17:56
Dată actualizare: 07-06-2012 05:17


graficul indicelui preturilor alimentelor

Organizatia pentru Alimente si Agricultura (OAA) a ONU a avertizat joi ca preturile alimentelor au atins niveluri record in ianuarie. Iar ingrijorarile continua in privinta perioadei urmatoare, atentioneaza specialistii.
 

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) anticipeaza o perioada de fluctuatie a preturilor alimentelor si probleme de aprovizionare, la nivel mondial, din cauza unor factori precum conditiile meteo nefavorabile. "Intram intr-o era a volatilitatii preturilor alimentelor si perturbari in aprovizionare.

Este o problema foarte serioasa pentru intreaga lume. Daca oamenii nu au ce manca, au doar trei optiuni, se pot revolta, pot migra sau pot muri. Avem nevoie de un plan de actiune mai bun", a declarat directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU, Josette Sheeran, citat de Reuters.

ONU considera ca statele lumii ar trebui sa abordeze foarte serios problema asigurarii surselor de alimente, a mentionat el.

Indicele preturilor alimentare a ajuns la valoarea record de 230 de unitati, potrivit celei mai recente statistici a Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a ONU.

Este pentru a saptea luna consecutiva in care indicele are recordul istoric, dupa ce in 2008 se inregistrau valori asemanatoare (200 de puncte) si se inregistrau revolte in mai multe state.

Indexul masoara modificarile preturilor, de la o luna la alta, pentru un cos compus din cereale, seminte oleaginoase, lactate, carne si zahar.

Citeste mai multe despre criza preturilor la alimente

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO