Prapad printre albine si criza pentru apicultorii din Romania. La cat va ajunge pretul mierii in prag de iarna
Apicultorii romani sunt intr-o situatie disperata. Vremea capricioasa din acest an a dus la depopularea familiilor de albine, iar productia de miere a scazut dramatic; practic cea mai slaba din ultimii 30 de ani.
Numai in Valcea pagubele se ridica la peste 1 milion de euro. Ministerul Agriculturii a anuntat ca pregateste un ajutor, insa pretul mierii va creste oricum.
Vremea rece la inceputul verii, ploile torentiale si grindina a facut prapad printre albine. In comuna valceana Scundu toti cei peste doua sute de apicultori au resimtit din plin capriciile vremii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sorin Mihai, presedinte asociatia apicola Scundu: "Productia a fost foarte scazuta la culesul de rapita. Floarea soarelui vad ca promite, secreta nectar, nu mai avem cu ce sa culegem. Nu mai avem albine. "
Apicultorii spun ca pretul mierii a crescut si va continua in acelasi trend. "S-a scumpit foarte mult. Deja la ora actuala este undeva la 30-40 de lei, cred ca in prag de iarna va urca la 50 sigur."
Prefectul de valcea este primul care a reactionat si a cerut ajutor de la Guvern.
Ion Renga prefect Valcea: "Pierderile le-am estimat undeva la 5 milioane si jumatate de lei. Am reusit sa intocmim un deviz pe care l-am trimis impreuna cu un memoriu justificativ catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale."
Si in alte zone din tara situatia este similara. In Brasov, de pilda, preturile au inceput deja sa creasca.
Ministrul Agriculturii a anuntat ca pregateste un ajutor financiar, in timp ce apicultorii spun ca unii dintre ei au inceput deja sa renunte la stupi, pe care-i vand la preturi derizorii, pentru ca nu mai au resurse financiare sa continue afacerea.